info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inga övergångsregler för nya EU-medborgare

Det blir inga övergångsregler för EU:s nya medborgare. Därmed är det fritt fram för Östeuropeiska byggnadsarbetare att söka anställning i Sverige.

182 röster mot regeringens förslag om övergångsregler och 137 för. Så blev resultatet när riksdagen igår röstade om övergångsregler. Resultatet betyder att medborgarna i de 10 länder som på lördag blir medlemmar i EU, kan söka anställning i Sverige.
Byggnads ordförande Hans Tilly är orolig för att riksdagens beslut leder till att oseriösa svenska arbetsgivare lättare kan utnyttja arbetskraften från Östeuropa.
– Det är olyckligt att debatten om social turism har fått dominera framför de problem som vi lyft fram om störningar på arbetsmarknaden, säger han.

Tilly hoppas att riksdagen nu istället driver igenom andra regler på arbetsmarknaden som stoppar skojarna. Framför allt vill han se ett större ansvar på huvudentreprenörer gentemot underentreprenörer och en hårdare kontroll i samband med utlämnande av F-skattsedel. Även auktorisering av bemanningsföretag tycker Hans Tilly är bra.
Riksdagen lämnade vid omröstningen igår fältet öppet för att klubba igenom dessa förslag vid ett senare tillfälle.
Frågan om övergångsregler är kanske inte helt överspelad i och med riksdagens beslut i går. Göran Persson, statsminister, har sagt att det kan bli aktuellt att på nytt ta upp frågan redan till hösten.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inga övergångsregler för nya EU-medborgare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig