info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inga avtal på två av tre utländska byggen

På två av tre byggen med utländsk arbetskraft finns det inga avtal. Det visar statistik från Byggnads i Dalarna, Värmland och Närke.

Avsaknad av kollektivavtal innebär att lönenivån kan vara i princip hur låg som helst. I Sverige finns ingen lag om lägsta lön.
– På ett bygge hade ett gäng estniska killar 15 kronor i timmen. Lönerna dumpas när utländska arbetsgivare inte vill teckna avtal, säger Lars Mejern Larsson, Byggnads ordförande i Värmland.
Ombudsmännen på avdelningarna i Värmland, Dalarna och Närke har besökt alla de arbetsplatser med utländsk arbetskraft man fått kännedom om under det senaste halvåret. Totalt har 58 arbetsplatser besökts, från mars 2004, fram till idag.

På 16 av arbetsplatserna lyckades man teckna avtal. På övriga jobbar byggnadsarbetare utan avtal vilket innebär att lönerna kan vara hur låga som helst.
Totalt påträffades 254 utländska byggnadsarbetare under perioden. Det är nästan lika många som i Skåne län, där en liknande kartläggning gjordes 2003, dock under en kortare period – tre månader. Skåne är det län dit flest utländska byggnadsarbetare hittills sökt sig.

Kartläggningen i Dalarna, Värmland och Närke visar att arbetarskyddet är eftersatt på nästan samtliga arbetsplatser med utländsk arbetskraft. Oftast handlar det om undermåligt eller helt obefintligt fallskydd samt att arbetarna saknar personlig skyddsutrustning, t ex spiktrampskydd och hjälm.
Nära hälften, 25 av 59 arbetsgivare/uppdragsgivare i de tre länen, var olika utländska företag. I Dalarna var 95 procent av arbetsgivarna företag (14 företag) och endast en privatperson hade beställt byggjobbet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inga avtal på två av tre utländska byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig