info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inför kongressen: Olika syn på LO:s roll

Ska LO leda fackförbundens lönekamp eller är det upp till förbunden själva? Den frågan berörs, i indirekta formuleringar, i flera motioner till LO-kongressen.

Bland förbunden som vill stärka LO:s samordnande roll finns Byggnads, Transport och Fastighetsanställda. Metall och Industrifacket står emot och motionerar i stället om att koncentrera LO:s resurser på andra verksamhetsområden.
Frågan om LO:s roll i löneförhandlingarna berör också avtalssekreterarens roll. LO:s nuvarande avtalssekreterare, Hans Karlsson, har meddelat att han inte vill bli omvald sedan Byggnads, Transport och Grafikerna inte lyckats få gehör för ett förslag om att stärka avtalssekreteraren genom låta den funktionen ingå i uppdraget som andre ordförande i LO.
Resultatet av förbundens olika syn på LO:s roll så här långt är att LO:s styrelse föreslår en stadgeändring som innebär att kongressen väljer ordförande och tre vice ordföranden. Någon av de tre vice ska sedan inneha funktionen som avtalssekreterare. Dessutom blev resultatet att Hans Karlsson inte vill bli omvald.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inför kongressen: Olika syn på LO:s roll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig