info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Industrin bryter uppgörelse om utländska företag"

Industrins parter spräcker överenskommelsen i LO-familjen om hur utländska företag ska hanteras. Det menar Gunnar Ericson, avtalssekreterare i Byggnads.

Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson är kritisk mot hur industrins parter vill ”översätta” den rekommendation som LO och Svenskt Näringsliv presenterade för en månad sedan om utländska företag.
– Industrikommitténs förslag innebär att hela överenskommelsen spräcks, den överenskommelse som LO:s styrelse faktiskt beslutade om, säger Gunnar Ericsson.

I Industrikommittén finns sju fackförbund och elva arbetsgivarorganisationer representerade. Kommittén föreslår en särskild förhandlingsordning för utländska företag som går med i en arbetsgivarorganisation (och som stannar i Sverige kortare tid än 12 månader). Enligt förslaget ska tvister som inte kan lösas på central nivå, avgöras av industrikommitténs två verkställande ledamöter, en arbetsgivarrepresentant, och en facklig representant, samt varsin representant från de berörda parterna.

– En av förutsättningarna för att vi skulle gå med på detta inom LO-familjen var att Svenskt Näringsliv och LO skulle vara sista instans. Det är viktigt att det blir en och samma instans för att få objektivitet i det hela, i likhet med arbetsdomstolens funktion på arbetsmarknaden idag. Deras förslag innebär att vi kan få flera olika ”domstolar” som kommer att döma, säger Gunnar Ericson.

Enligt Industrikommitténs förslag ska utländska företag, som blir tillfälliga medlemmar i en svensk arbetsgivarorganisation förhandla med den fackliga motparten lokalt först. Eftersom det sannolikt inte finns någon facklig förtroendeman på företaget, sköter regionala fackliga representanter förhandlingen. Om parterna inte kommer överens blir det central förhandling. Om också den avslutas i oenighet, avgörs frågan alltså inom industrisektorn och inte av LO och Svenskt Näringsliv.

Sju fackförbund och elva arbetsgivarorganisationer inom industrin ska nu ta ställning till förslaget.
– Alla förbund är positiva vad jag vet. Men inom Pappers, vill vi inte skapa någon särskild förhandlingsordning. Det behövs inte, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.
– Om något utländskt företag går med tillfälligt i arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna så gäller fri förhandling, så ser vårt avtal ut. Svenskt Näringsliv och LO:s rekommendation när det gäller försäkringar och lagvalsfrågor kan vi däremot lägga till, menar Lennart Olovsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Industrin bryter uppgörelse om utländska företag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig