info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Individuell lön inte tillåten

Byggavtalets bilaga för de mindre yrkesgrupperna, s-avtalet, tillåter inte individuell lön. Interoc AB, som införde sådana löner 2003, får nu betala skadestånd.

Under våren 2003 införde Interoc Specialföretag AB individuella månadslöner för 14 golvläggare och 35 undertaksmontörer. Det var fel, konstaterar Arbetsdomstolen (AD), i en dom.
De mindre yrkesgrupperna omfattas av det så kallade s-avtalet, som finns som en bilaga i byggavtalet. S-avtalets regler bygger till stor del på byggavtalets regler men det finns en del skillnader.

Skillnaderna var det som betonades av Interoc och Sveriges Byggindustrier (BI) när AD behandlade frågan om individuella löner. Byggnads betonade i stället likheterna och hävdade att den fasta lönedelen måste vara timbaserad, inte månadsbaserd, samt att individuell fördelning inte är tillåten enligt avtalet.
AD gick på Byggnads linje i båda frågorna. S-avtalet och byggavtalet har ett nära samband, konstaterar AD. Det är därmed inte tillåtet att beräkna fast lönedel månadsvis och det är heller inte tillåtet att fördela lönen individuellt.

Interoc får nu betala 40 000 kronor i skadestånd till Byggnads och Företaget och BI får dela på Byggnads rättegångskostnader på 175 000 kronor. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Individuell lön inte tillåten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig