info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Idag: Strejken i Arbetsdomstolen

I dag avgörs om den pågående VVS- och plåtstrejken får fortsätta. Arbetsgivarna PLR och VVS-Företagen har stämt Byggnads i Arbetsdomstolen. De menar att strejken är otillåten.

Enligt arbetsgivarorganisationerna Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) och VVS-Företagen är den strejk som Byggnads riktat mot 14 VVS- och plåtslageriföretag otillåten. De menar att man har kränkt företagens föreningsrätt eftersom en stor del av de företag där Byggnads medlemmar tagits ut i strejk är representerade i arbetsgivarorganisationernas styrelser. Därför har PLR och VVS-Företagen stämt Byggnads.

Arbetsgivarna: Stridsåtgärderna måste ogiltigförklaras”

Idag äger förhandlingarna rum i Arbetsdomstolen. Får Arbetsgivarna rätt måste Byggnads avbryta den pågående strejken eller betala skadestånd.
– Vi kräver att de pågående stridsåtgärderna omedelbart ogiltigförklaras. Kostnaderna för våra medlemsföretag och för samhället är stora i och med att viktiga funktioner i samhället förhindras, säger Henrik Boman, chefsjurist Plåtslageriernas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Byggnads: ”Utgår från att vi vinner”

På Byggnads är tongångarna minst sagt irriterade.
– Vi utgår ifrån att vi vinner. Arbetsgivarna måste lägga ner det här jävla tramset och sätter sig ner och förhandlar istället, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Byggnadsarbetaren.
Enligt honom är PLR och VVS-Företagarnas stämning bara en taktik, att med hjälp av juridiken försöka vinna mark och försvåra för Byggnads att ta till stridsåtgärder.
– Den enda pysventil som finns för arbetare är strejk. Utan den rätten är man skyldig att arbeta, oavsett vad. Det är uteslutet att vi förlorar det här, säger han.
Byggnads har lagt ytterligare två varsel om utökade stridsåtgärder, där omkring 800 VVS- och plåtslagare kommer att gå ut i strejk den 11 och 16 maj om parterna inte kommer överens. Den strejken berörs inte av arbetsgivarnas stämning.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Idag: Strejken i Arbetsdomstolen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig