info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

ID06-kort för asylsökande

Sveriges Byggindustrier (BI) har lagt ett förslag om ett särskilt ID06-kort för för asylsökande. Migrationsverket ska nu titta på förslaget.

Fusk med ID-06 kort har uppmärksammats vid flera tillfällen den senaste tiden. Vid ett skolbygge i Stockholm uppmärksammades ett missbruk av ID06-kort, där byggnadsarbetarna hade dubbla ID06-kort.
Vid ombyggnaden av Skatteverkets kontor i Solna visade det sig att 17 av de anställda hos företaget Cotender demolering inte hade rätt att arbeta i Sverige, men trots det hade ID06-kort och skattesedlar.
Det är den senaste händelsen som har föranlett Sveriges Byggindustrier att lämna ett förslag till Migrationsverket om särskilda ID06-kort för asylsökande i samband med arbete. På korten ska det klar framgå att personen har rätt att arbeta i Sverige och Migrationsverkets logotype ska finnas på kortet.

Enkel kontroll för arbetsgivaren

Migrationsverket ska också kunna gå in och spärra ID06-kort för en person som blivit av med sitt tillstånd. På detta sätt ska arbetsgivaren lättare kunna kontrollera via ID06-hemsidan att arbetstagaren verkligen har rätt att arbeta i byggbranschen.
Kan det inte uppfattas som rasistiskt att en asylsökande måste ha ett särskilt kort?
– Nej. Det kommer att underlätta för individer att få ett jobb och arbetsgivaren drar sig inte för att anställa dem. Det blir en enkel kontroll för arbetsgivaren, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier.
Migrationsverket ska nu ta ställning till förslaget.
– Vi är alltid positiva till att organisationer inkommer med förbättringsförslag men förslaget måste processas inom Migrationsverket och det kan ta lite tid innan vi svarar, säger Alejandro Firpo, enhetschef på Migrationsverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ID06-kort för asylsökande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig