info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hyfsad glaslön - men för lite tid

Lönenivån är acceptabel men vi vill ha mer arbetstidsförkortning. Så kommenterar glasarbetaren Bengt Bäckström, Kiruna, det nya glasavtalet.

Glas blev först i byggbranschen med att skriva under avtal och detta innehåller branschens första arbetstidsförkortning.
Bengt och hans två kollegor har gått igenom och diskuterat avtalet.
Arbetstidsförkortningen är ett steg i rätt riktning. Men det går för långsamt, tycker han och kollegorna och jämför med Metall som har betydligt mer förkortad arbetstid.
Bengt poängterar att tiden är viktig och en fråga som diskuterats på arbetsplatserna.
-Vi ser till exempel att man på andra områden har fem extra semesterdagar efter 40 år. För mig som är 44 år skulle det innebära extra ledig tid.
Glas har ständigt legat i botten då det gäller lönerna i byggbranschen.
-Nivån på avtalet, lönehöjningarna , är acceptabla, det var nog så långt det gick att komma, tror Bengt Bäckström.
Åke Ericsson, ledare för Byggnads förhandlingsdelegation för glasavtalet är nöjd med nivån och bedömer nu att glasarbetarna tar in på andra gruppers försprång.
-Viktigt för oss var att veckolönen höjs ordentligt och att vi fick till en arbetstidförkortning med full lön, säger han.
Han framhåller också höjningen av ingångslöner för lärlingar. Däremot har Byggnads måst släppa krav inom kompetensutveckling och företagshälsovård.
Också Glasbranschföreningens vd Per Sjöhult tycker att avtalet är bra. En viktig del tycker han är att avtalet gör det möjligt med månadsvis utbetalning av lön.
Bengt Bäckström har ett önskemål för kommande avtal. Han vill ha en startersättning när han och kollegorna måste rycka ut till exempel på sena kvällar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hyfsad glaslön - men för lite tid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig