info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Husras anmält till haverikommission

Statens haverikommission kan komma att utreda husraset i Ystad. En privatperson har skrivit och begärt att den ska utreda händelsen. Kommissionen ska nu ta ställning till detta.

Natten till den 25 maj rasade ett nästan färdigt trevåningshus på en byggarbetsplats i Ystad. Nu har en privatperson skrivit till Statens haverikommission och begär att denna gör en oberoende granskning av
” En osannlik tur gjorde att inte ett 40-tal byggnadsarbetare omkom i raset” skriver anmälaren och påpekar att om raset hade inträffat vid en invigning hade sannolikt mer än 100 personer kunnat omkomma. ”Ett ras så tätt inpå inflyttning är extremt alarmerande och skrämmande”.
-Vi ska ta ställning till om vi ska inleda en utredning eller inte. Förhoppningsvis kan vi meddela beslutet i slutet av veckan, säger Mikael Karanikas, utredningsordförande på Statens haverikommissio

Kräver oberoende utredning

Han säger att detta är ett ovanligt ärende. Vanligtvis utreder haverikommissionen haverier inom lufttransport, sjö- eller järnvägstransport. Vidare olyckor inom det militära.
Peab står bakom bygget i Ystad och har under sig leverantörer som står för arbeten inom stål och betong. Peab har efter raset anlitat ett konsultföretag som kommit till slutsatsen att underdimensionerade stålpelare orsakat haveriet. Peab kommer så småningom att lämna sin utredning till Arbetsmiljöverket.
Men detta räcker inte menar flera parter. Byggnads förbundsledning har tidigare krävt att en oberoende utredning görs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Husras anmält till haverikommission

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig