info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hünnebäckform rensas utan avtal

Formuthyraren Hünnebäck har lejt ut rensningen av form till företaget CDF Sverige AB. Nu utför portugisisk arbetskraft jobbet utan kollektivavtal.

Åtta portugisiska anställda på CDF bor just nu i ett ombygg duschrum och i ett pingisrum på Hünnebäcks fabrik i Örebro. De är i Örebro för att rensa och iordningställa Hünnebäcks formar för uthyrning.
Portugiserna kom till Örebro i slutet av oktober. De tog då över arbetsuppgifter som tidigare utförts av Hünnebäcks egna anställda. Men från och med den 1 oktober har formtillverkaren lagt ut formrensningen på entreprenad.
– Jag har jobbat på Hünnebäck i 22 år, berättar den facklige förtroendemannen Tomas Hermansson, som sedan 1 oktober är anställd av företaget CDF Sverige AB, ett företag som är organiserat i Sveriges Byggindustrier, BI.

Hünnebäck hade 14 anställda för arbetet med att iordningställa form för uthyrning. I samband med att verksamheten lades ut på entreprenad fick sex sluta. De skulle inte behövas enligt CDF.
– Vi sade redan i förhandlingarna att åtta man inte klarar den arbetsmängd som vi har. På det svarade företaget att det skulle komma experter från Tyskland, säger Tomas Hermansson.
I mitten av oktober kom de första portugiserna till Örebro. De är anställda av CDF Tyskland och CDF Portugal. I och med det omfattas de inte av det svenska kollektivavtalet. Byggnads i Örebro har nu begärt förhandling om avtalsteckning med de båda företagen.
Under tiden bor de åtta portugiserna på arbetsplatsen och de har anställningsvillkor som skiljer sig från de svenska kollegornas.
– Vi vet att de har individuella avtal men det är svårt att få veta vad de tjänar, berättar Tomas Hermansson.
På onsdag, den 6 december, ska Byggnads och CDF förhandla om kollektivavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hünnebäckform rensas utan avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig