info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hot om blockad mot J N Bygg

Byggnads avdelning i Helsingborg kräver kollektivavtal på en arbetsplats i Helsingborg. Anledningen är att polska murare med f-skattsedel arbetar utan arbetstillstånd.

Om inte kollektivavtalet skrivs under, så tar Byggnads ut byggnadsarbetarna på arbetsplatsen i blockad.
– Det blir arbetsnedläggelse. Vi vill visa att företaget har vägrat att fullfölja sina skyldigheter, säger Bengt Sävström, ombudsman på Byggnads avdelning i Helsingborg.
Företaget J N Bygg har anlitat polska företagare i flera omgångar för renoveringsarbete genom Polenkonsulten.
Bengt Sävström anser att byggnadsarbetarna ska betraktas som anställda, eftersom de debiteras per timme och arbetsgivarna förser dem med material, utrustning och verktyg. Polenkonsulten, som förmedlar tjänster till polska företagare, anser däremot att Byggnads gör intrång i både JN Byggs och de polska företagarnas rätt att driva verksamhet.
– De är företagare. De har egna verktyg och debiteringsgrunden är inte orsak till ett anställningsförhållande, säger Lars Vikingson, på Polenkonsulten.
J N Bygg har först vägrat att skriva avtal. Nu har ett juridiskt ombud varit i kontakt med Byggnads. Tiden för att skriva kollektivavtal är bestämd till fredag i denna vecka. Om det inte blir kollektivavtal tar Byggnads ut fem byggnadsarbetare i blockad måndagen 18 december. Byggnadsarbetarna arbetar för andra byggfirmor på arbetsplatsen i Helsingborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hot om blockad mot J N Bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig