info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Högt tryck bakom utsläpp i ås

Större delen av sommarens utsläpp av cementbruk i Hallandsåsen orsakades av att injektering skedde under högt tryck. Det framkom vid Miljööverdomstolens besök vid åsen.

Flera olika utsläpp låg bakom sommarens fiskdöd i Lyabäcken på Hallandsåsen. Det framkom när Miljööverdomstolen besökte tunnelprojektet.
Banverkets projektchef, Christer Möller, konstaterade att de utsläppen troligen kommit från provborrningarna och att det fanns brister i organisationen hos både Banverket och tunnelkonsortiet Skanska Vinci.
Utredningen pågår fortfarande och åklagaren har bett de inblandade att inte läcka information om orsakerna till utsläppen. Men trots det står det nu klart att ett utsläpp, den 13 juli, kom från en läcka i en slang. Det större utsläppet, som upptäcktes den 22 juli, kan ha orsakats av att injekteringen skedde under högt tryck med cement som härdade mycket långsamt.

Björn Gillberg, anlitad av Banverket som miljöcontroller, bekräftade detta när han träffade media i samband med Milööverdomstolens besök. Gillberg anser att det är uppenbart att utsläppen kommer från injekteringarna.
Miljööverdomstolens besök på tunnelprojektet var en del i domstolens prövning av fortsatt tunnelbyggande genom åsen. Beslut väntas senare i höst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Högt tryck bakom utsläpp i ås

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig