info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Högt och lågt från 2016

Snart dags för ett nytt byggår! Men först en titt i backspegeln på 2016, där vi mött dansare, hjältehundar och sjunkande byggen.

Här har ni årets…

… verktyg:
Mobilen! Klassiker som hammaren, tumstocken, rörskäraren, mattkniven och najtången har därmed fått sällskap i verktygslådan. Under året har antalet appar som underlättar livet för byggnadsarbetare fullkomligt exploderat. Mobilen har förvandlats till ett av de viktigaste verktygen i lådan. Det finns nu hundratals appar. De räknar ut virkes- och skruvåtgången till uteplatsen, de hjälper till att beräkna vinklar, de håller koll på säkerheten på bygget med mera.

… livräddare:
Chilla! En springer spaniel som är tränad för att hitta dolor, odetonerat sprängämne, på bygget. Chillas arbete kan rädda liv då det alltid finns risk för att det finns dolor kvar i berget efter en sprängning. Det har genom åren inträffat flera dödfall och olyckor med allvarliga skador. Med hjälp av Chillas nos händer det förhoppningsvis inte lika ofta i framtiden.

… hemvändare:
Svaret på var byggjobben finns har under lång tid varit Norge. I alla fall för arbetslösa byggnadsarbetare som bor på den svenska sidan nära gränsen. Men nu har något hänt. Norgejobbarna har börjat arbeta på hemmaplan. Förklaringen är att det finns gott om jobb på svenska sidan samtidigt som arbetsvillkoren i Norge har försämrats.

… accessoar:
Modevisningar i Paris i all ära, men årets stora happening i modevärlden har ägt rum på en catwalk kantad av armeringsjärn och nygjutna betongväggar. För plötsligt dök de upp – ”klätterhjälmarna”. Med modernare utseende, utan skärm och med en uppskattad passform tog de byggarbetsplatserna med storm.

… Fred Astaire och Jennifer Beals:
Det finns dansfilmer och det finns dansfilmer. Till namn som Fred Astaire och Jennifer Beals kan vi nu lägga lagbasen Pär Ottosson. Han gjorde tillsammans med polarna på jobbet succé på Facebook med de två dansfilmerna ”Fler kvinnor i byggsvängen” och ”Refugees Welcome”. Om filmen med fler tjejer på bygget säger Pär Ottosson att ”vi har försökt få med något positivt budskap om att byggbranschen inte är den stereotypa värld som många verkar ha uppfattningen av”.

… Atlantis:
Platon skrev om Atlantis när det begav sig. Den mytomspunna ön som sägs ha försvunnit i havet utanför Gibraltar. I år var det dags för Big Red. Arbetsplattformen som förlorades i djupet utanför Visby. Big Red tog bland annat med sig en mobilkran och två containrar ned till botten.

… förbjud skiten:
Uppskuren käke, söndersågade fötter, uppsågade muskler … Listan är galet lång och lidandet naturligtvis ännu mycket längre. Det handlar om olyckor med motorkapar som inträffat de senaste åren. Arbetsmiljöverket kan inte förbjuda maskinerna eftersom de uppfyller en EU-standard. De överväger dock att ”arbeta för att standarden ska ses över”. Något som borde göras snarast möjligt. Om inte kommer listan bli ännu längre.

… käbbel:
Det har börjat bli en tradition. Att Byggnads och Sveriges Byggindustrier använder ett högt tonläge mot varandra i avtalsrörelsen. Detta år var inget undantag. Men ropen som skallade går inte att kalla för något annat än ett fiasko. Förhandlingarna gick till medling och budet som så småningom gick igenom var i princip rensat från allt – förutom de nya lönehöjningarna. Viktiga frågor för branschen blev ännu en gång skjutna på framtiden.

… pulshöjare:
Under september ökade plötsligt hjärtslagen hos landets maskinförare. Orsaken var Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna. Maskinförarna – speciellt kranförarna – har under lång tid slagits för att få häng på ackordslagets löner. Hampe Mobärg tycker att det är en dålig idé och sa bland annat följande till Byggnadsarbetaren: ”Vid ett högre löneläge kan du binda ris åt din egen rygg och bli av med jobbet i stället”.

… uppdatering:
Nu är det slut med kortspel på rasten. Någon verkar ha trollat bort alla kortlekar från byggbodarna. Nja, inte från alla kanske, men många. Även tidningar och tipskuponger verka dö sotdöden. Vad kommer då istället? Jo mobilen så klart. Vem vill inte uppdatera sig på sociala medier på rasten? En konsekvens av den utvecklingen verkar dock vara att det blir tystare i boden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Högt och lågt från 2016

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig