info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Högst, längst och vackrast – här är världens fem häftigaste broar

Broar är genvägar över vatten, raviner och dalgångar. Men broar kan vara mycket mer än så. Förutom högst och längst – oerhört vackra byggnadsverk.

Balauarte-BRON, Mexiko
Brotyp: Snedkabelbro.
Fritt fall: 403 meter.
Bron är en del av en motorväg som löper från kust till kust i den norra delen av landet – från Atlanten till Stilla havet. Den totala brolängden är 1 124 meter, men det som imponerar mest är avståndet ner till dalen. Vi snackar 403 meter, vilket gör den till världens sjätte högsta hängbro. Byggnadsarbetarna måste ha haft en helt ok utsikt.

Jiaozhou-bron, Kina
Brotyp: pålbro (snedkabelbro).
Arbetskraft vid bygget: 10 000 byggnadsarbetare.
Jiaozhou- bron, en sexfilig motorväg i Qingdao i Shandongprovinsen, är med sin längd på 41,6 km världens längsta bro. Den blev klar 2002 och det gick åt 450 000 ton stål och 2 300 000 kubikmeter betong till de 5 000 pelarna. Det längsta spannet är 260 meter med en segelfri höjd på 40 meter. Troligen gick ackordet ihop – det tog bara fyra år att bygga bron – men å andra sidan var det gott om folk.

Aizhai-bron, Kina
Brotyp: Hängbro.
Rekordbro: Är världens längsta som går mellan två tunnlar.
Aizhai-bron i Jishou i Henan Shangprovinsen i sydöstra Kina blev klar 2012 efter fem års jobb för byggnadsarbetarna. Bron som sträcker sig över Dahengdalen är den längsta bron som går mellan två tunnlar. Den totala längden är drygt 1,5 kilometer och bron har ett spann på 1 176 meter. Avståndet från bron ner till botten av dalen är 336 meter.

Ponte Vecchio, Italien
Brotyp: Valvbro.
Ursprung: romartiden.
Ponte Vecchio över floden Arno i Florens är verkligen något extra. Bron som finns på plats i dag byggdes 1345. Den ersatte en träbro som härstammade från romartiden. Ponte Vecchio är 95 meter lång och har tre valvbågar. Längs bron finns det i dag byggnader med butiker. Förr skedde försäljningen från bord och vissa menar att ordet bankrutt uppstod på bron när en försäljare inte kunde betala en skuld. Soldater förstörde (rotto) då bordet (banco). En företeelse som sedan kom att kallas ”bancorotto”.

Öresundsbron, Sverige/Danmark
Brotyp: Snedkabelbro.
Höjd på bropelare: 203,5 meter.
Ett megaprojekt mellan två länder. Från svenska Lernacken, via den konstgjorda ön Pepparholm, till danska Kastrup. En tåg- och vägbro där själva högbron är 1 092 meter lång med ett spann på 490 meter. Den segelfria höjden är 57 meter. Öresundsbrons totala längd med påfarter är 7,8 km. Bron är i två plan med en järnväg på det undre och en väg för bilar på det övre. Snickaren Torbjörn Johansson var med och byggde bron. Han uttalade sig i Byggnadsarbetaren om bygget våren 1998, två år före invigningen.
– Jag har förespråkat bron i 18 år och därför är det extra roligt att vara med på bygget.

Brofakta
Världens längsta bro:
Jiaozhou-bron i Kina som är 41,6 km lång.
Världens högsta hängbro (avstånd mellan bro och marken): Beipanjiang- bron i Kina som går 565 meter över Beipanjiang-floden.
Världens längsta brospann: Akashi Kaikyo-bron i Japan som har ett huvudspann på smått otroliga 1 991 meter.Foto:Colourbox,Wikimedia, enghunan.gov.cn

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Högst, längst och vackrast – här är världens fem häftigaste broar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig