info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höga viten hotar vid brister i arbetsmiljöplan

I fredags gick tidsfristen ut för det kommunala bolaget Sisab att förbättra sina arbetsmiljöplaner. Om en plan inte håller måttet riskerar Sisab att få betala 250 000 kronor per projekt.

Kraven på bättre arbetsmiljöplaner kom efter en allvarlig olycka i Tallkrogens skola, då en 16-årig feriearbetare dog när en tegelvägg rasade vid rivningsarbeten. Det fanns en arbetsmiljöplan för arbetsplatsen. Men efter olyckan kritiserades beställaren Sisab, för att den saknade en ordentlig riskanalys och rivningsplan.
Redan tidigare har dock arbetsmiljöinspektionen begärt bättre arbetsmiljöplaner på bolagets byggprojekt. Sisab har cirka 250 projekt igång i Stockholm.
– Det är slut med tålamodet, säger P-O Lindström, biträdande tillsynsdirektör vid arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.

Kravet mot bolaget var att det ska projektanpassa sina arbetsmiljöplaner.
Inspektionen har lagt ett löpande vite som gör att om man hittar en arbetsmiljöplan som inte är korrekt, vänder sig inspektionen till länsrätten för att få ett vite utdömt. Sisab riskerar ett vite om 250 000 kronor per projekt.
Bolaget har gjort en översyn av sina planer och fristen för att förbättra dem löpte ut i fredags. Inspektionen har nu inlett sina första kontroller.

En byggherre är skyldig att upprätta en arbetsmiljöplan innan ett projekt startas, även om en entreprenör gör byggjobbet. Planerna ska bland annat innehålla en riskanalys för farliga arbeten.
– Det är generellt sett alltför vanligt med dåliga arbetsmiljöplaner bland byggherrarna, säger P-O Lindström.
Såväl Sisab som en eller flera av entreprenörerna på arbetsplatsen riskerar att bli åtalsanmälda efter olyckan där den minderårige omkom. Enligt P-O Lindström ska inspektionen ta ställning framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höga viten hotar vid brister i arbetsmiljöplan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig