info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hjälpte polisen avslöja svartjobb

Entreprenörerna fick nog av fifflet och berättade öppet om svartarbetet för polisen. Det ledde till en rekordsnabb utredning av den största svartjobbshärvan någonsin i Dalarna.

Enbart en och en halv månad tog utredningen av byggföretagen som totalt omsatte cirka 40 miljoner kronor. I de flesta fall tar det upp till ett år att nysta upp en härva av motsvarande storlek.
– Det gick fort på grund av att de inblandade hjälpte oss och berättade om hur svartarbetet organiserades, säger Christina Brunell, en av ekopoliserna i Dalarna.

Sex byggnadsarbetare kallades till förhör och hälften av dem var ”mycket samarbetsvilliga” enligt Christina Brunell, trots att de själva arbetat svart i företagen.
– Tre av de fyra som nu står åtalade berättade också öppet om verksamheten. De verkade tycka att det var skönt att få berätta. Vi ser att det är frågan om vanliga människor med vanliga jobb, inga brottslingar, som halkat in i det här. Till slut blev det så stort att de inte kunde hantera det, säger Christina Brunell.

En av de misstänkta uttryckte i förhören att han önskade att ”polisen hade kommit på dem tidigare, innan det blev så stora belopp”.
Utredningen slutade med att fyra personer nu står åtalade för grova bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll samt skattebrott. Tingsrätten i Falun meddelar dom den 27 december.

Det är den fjärde ekobrottshärvan inom loppet av ett år som utreds i Dalarna och Christina Brunell ser inget slut på de grova skattebrotten i byggbranschen.
– Hela branschen är sjuk. Det fordras att de mindre byggfirmorna begår skattebrott för att de ska kunna konkurrera. Skanska och Peab och de stora företagen utnyttjar detta. Storföretagen är medvetna om vad som pågår, menar Brunell.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hjälpte polisen avslöja svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig