info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hjälpte kriminella bolag i Sverige – sa sig vara ID06-partner: "Bedrägligt"

Företaget 1Office har hjälpt utländska bolag att skriva sig i Sverige, bolag som i flera fall visat sig vara kriminella. Det visar en granskning gjord av tidningen Hem & Hyra. Samtidigt har 1Office uppgett att de är en ackrediterad ID06-partner. Nu reagerar ID06.

Tidningen Hem & Hyra har nyligen granskat hur bolaget 1Office under många år hjälpt kriminella utländska bolag att etablera sig på en adress i centrala Stockholm – Estniska huset på Wallingatan. Flera av bolagen har aldrig haft någon riktigt verksamhet. I själva verket har det handlat om penningtvätt av hundratals miljoner kronor. Enligt Hem & Hyras granskning har även byggbolag använt sig av 1Office, varav flera misstänks för att syssla med svartjobb och lönedumpning.

Pia Bergman, som tidigare arbetat i 16 år som expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, ser mycket allvarligt på 1Office och Estniska husets roll i penningtvätten.

”I min värld så är detta medhjälp till skattebrott, medhjälp till bedrägeri”, säger hon till Hem & hyra.

”Ackrediterad ID06-partner”

Förutom att erbjuda en svensk juridisk adress har 1Office lockat med många andra tjänster. Exempelvis att de kan ordna registrering av företag i ID06-portalen. Tidigare skrev de på hemsidan att de säljer nya ID06 2.0 kort via ”manuell registrering” på sina kontor i Tallinn, Helsingfors eller Riga och att de var ”ackrediterad ID06-partner”. Uppgifter som bolaget nu plockat bort.

Så här marknadsförde bolaget sin ID06-tjänst tidigare. Foto: skärmdump/Google

”Bedrägligt beteende”

Thor Jonsson är verksamhetsområdeschef på ID06. Han berättar att han pratat med 1Office efter att Byggnadsarbetaren ställt frågor om företaget.

– Vi har varit i kontakt med 1Office då de hade en felskrivning på sin hemsida. Bolaget är inte och har aldrig varit ackrediterad ID06-partner. Jag vet att de nu har tagit bort den informationen, säger Thor Jonsson.

Vad tänker du kring att ett bolag som 1Office utgett sig för att vara ackrediterad ID06-partner?

– Vi tycker absolut inte om det. Det är ett bedrägligt beteende. Vi försöker bevaka överallt där vårt namn kan dyka upp i olika sammanhang. Vi är ett populärt varunamn att rida på och vi har agerat i några tidigare fall när någon använt vårt namn felaktigt, säger Thor Jonsson.

Erbjuder inte manuell identifiering

Mailika Hindrikson Muru, skandinavisk marknadschef på 1Office Group, skriver i ett mejl att 1Office Group aldrig skrivit någonstans att de utfärdar ID06-kort. ”Vi gick igenom en ackrediteringsprocess 2019 och ackrediteringen syftade på klientvalidering och manuell identifiering och inte på procedurer för utfärdande av kort.”.

Hon påpekar att bolaget hela tiden haft, ”goda relationer” med ID06. Vidare skriver hon att 1Office Group tidigare märkt av en tydlig nedgång i efterfrågan när det gäller behovet av nya kort via manuell identifiering och att de inte längre erbjuder tjänsten. I samband med förändringen ändrade den informationen på hemsidan på flera språk, men inte på den svenska sidan.

”Vi ändrade omedelbart när när ID06 påpekade felet”, skriver Mailika Hindrikson Muru.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hjälpte kriminella bolag i Sverige – sa sig vara ID06-partner: "Bedrägligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig