info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hemskickad efter kritik mot säkerhet

Efter en pannexplosion på Värö Bruk i Varberg pratade rörsvetsaren Francis Deighan med journalister. Då skickade hans arbetsgivare, Calor, hem honom till Karlstad.

Tisdagen den 15 oktober exploderade en panna på Värö Bruk. Francis Deighan hade tur som stod i skydd bakom en bod när betong och annat slungades mer än 150 meter.
– En arbetskamrat stod i det värsta sprutet. Det var bara tur att han inte träffades av något, berättar Francis.
Efter olyckan tonade bruksledningen ned det som hänt. Francis reagerade och kontaktade media. Och på ett möte på bruket dagen efter olyckan ställde han en del kritiska frågor om säkerheten.
– Chefen blev rasande och svor och skrek att jag skulle avlägsna mig omedelbart. Jag blev alldeles ställd. Senare, när jag hade packat fick jag förklaringen att jag hade brutit mot reglerna när jag hade uttalat mig om pannhaveriet i Hallands Nyheter, berättar Francis.
Enligt Francis var chefen på Calor själv ansvarig för beslutet att skicka hem honom. Bruksledningen tog avstånd från åtgärden. Men det hjälpte inte.
– Jag var lovad sex månaders jobb i Varberg. Så jag förlorar ekonomiskt på att de omplacerade mig. Men mest är jag kränkt över att jag inte har rätt att yttra mig.
Byggnads avdelning i Karlstad kommer nu att begära förhandling med Calor i ärendet. Enligt avdelningen stödjer Francis arbetskamrater hans version av vad som hände i Varberg.
Men Calor Industriers chef i Karlstad, Kent Ansell, har en annan version.
– Det handlar inte om hans agerande efter oyckan, det var möjligen droppen som fick bägaren att rinna över, säger Kent Ansell.
– Bakgrunden är att det kommit fram flera klagomål under en längre tid. Bland annat från hyresvärden i Varberg.
Enligt Francis är det efterhandskonstruktioner.
Gert Holmgren, ombudsman på Byggnads, säger att det är svårt att bedöma fallet utan mer information men att en omplacering generellt sett ska föregås av en förhandling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hemskickad efter kritik mot säkerhet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig