info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hells Angels kontrollerar byggen

Förmedling av svart arbetskraft i byggbranschen är en viktig inkomstkälla för kriminella mc-gäng. Det visar en rapport från rikskriminalpolisen.

Byggbranschen är en viktig inkomstkälla för kriminella mc-gäng som ägnar sig åt ekonomisk brottslighet. Det visar rikskriminalpolisens årliga kartläggning av den organiserade brottsligheten i Sverige.
Att starta ett byggbolag och begå skattebrott genom att rekrytera svart arbetskraft ger snabbt stora inkomster till mc-gängens medlemmar. Det är samtidigt kriminalitet med låg risk, verksamheten är svårutredd för polis och åklagare, och den ger relativt låga straff om man jämför med till exempel narkotikabrott.
Detta sammantaget gör att kriminella mc-gäng i allt högre grad dras till branschen. De startar framförallt bolag som ägnar sig åt bland annat ställningsbyggeri, riv- och sanering, samt andra former av grovarbete.

En del av medlemmarna har ett förflutet som byggnadsarbetare, vilket gör att de kan branschen och har mycket kontakter. De bygger upp kunskap om hur de ska administrera sina bolag och hur de ska agera för att undkomma skattemyndigheterna, till exempel med målvakter och konkurser.
– Det är inga ungdomar det här. Många är i 40 och 50 årsåldern. De har ofta en familj att försörja och väljer brott med lägre risk, de vill inte åka dit. De arbetar med den utåt sett legala delen av verksamheten, säger en handläggare på rikskriminalpolisen.
Kriminella mc-gäng som lever på att organisera svartarbete i byggbranschen, finns framförallt i Stockholm och Göteborgsområdet men även på andra ställen Sverige. I Skövde och på Gotland finns två färska rättegångsärenden. Den grupp som återkommer i de flesta brottsutredningar är Hells Angels.
Hells Angels är ett välbeväpnat nätverk, som inte drar sig för att agera hotfullt. Individerna har framförallt har förpliktelser gentemot sin egen organisation. Det finns uppgifter om att byggföretag som en gång anlitat dem, tvingats skriva på nya kontrakt.

De byggnadsarbetare som utför själva arbetet är inte alltid medlemmar i någon kriminell mc-klubb. Däremot är de en förutsättning för att brottsupplägget ska kunna genomföras. En annan förutsättning är bolag som tillhandahåller falska fakturor. Ibland har mc-gänget kontroll över hela kedjan i ett brottsupplägg, ibland bara själva rekryteringen.
Antalet kriminella mc-klubbar har ökat i snabb takt sedan mitten av 1990-talet. I Stockholm finns två avdelningar inom Hells Angels MC Sweden som är mycket aktiva inom byggbranschen.
Rikskriminalpolisens rapport, som ursprungligen var sekretessbelagd, men som nu offentliggjorts sedan den avidentifierats, har tagits fram i samarbete med Tullverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hells Angels kontrollerar byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig