info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Hela situationen är ju horribel"

Byggnads ordförande Johan Lindholm har läst vår granskning av dödsolyckor som drabbat arbetare från östra Europa. Han önskar att politikerna ska visa mer mod, för att stärka kollektivavtalen. Men störst ansvar lägger han på arbetsgivarna.

– Det är fruktansvärd läsning och det är helt oacceptabelt. Det här är något som vi ett antal gånger har påvisat och man undrar när det ska få ett slut, säger Johan Lindholm om berättelsen om Kamila Sieminska som fick veta först efter fyra dagar att hennes make dött i Sverige.
Hur reagerar du på att hon inte ens fick veta att hennes man dött?
– Hela situationen är ju horribel. Det är ju människor vi pratar om.
Vi kan se i den här granskningen att familjer i Polen har fått dålig information och sämre ekonomiskt skydd än svenska familjer. Är det någon som behöver ta helhetsansvar för det här, vem landar det hos i slutänden?
– Arbetsgivaren har det absolut största ansvaret. Sen är det politikerna. Ända sen gick vi med i EU har vi blivit lovade att vår arbetsrätt skulle förbli orörd, att våra kollektivavtal ska gälla fullt ut. Det gäller ju faktiskt att inte bara prata utan att se till att det är ett verktyg som fungerar.
I alla fall hälften av de som dött i de fall vi granskat har jobbat utan svenska kollektivavtal och vad vi kunnat se var ingen av dem med i Byggnads. Vad ska ni göra för att komma till rätta med det?
– De får ju inte ta kontakt med oss, det är där det brister. Arbetsgivare talar om för arbetare från andra länder att kontakt med oss innebär en enkel biljett hem. Vi får inte den där naturliga träffpunkten, det finns en fientlig kultur gentemot fackföreningarna.
Hur ska ni komma runt det?
– Vi får angripa det genom att ta hjälp av tolkar till exempel. Det gör vi ju redan. Vi träffar ju ständigt människor ute i landets regioner. Det är bara att nöta, nöta.
– Och så har vi löftet vi fick i samband med valet; att våra kollektivavtal en gång för alla ska bli gällande för alla. Vi kommer vara blåslampa och köra det ända in i kaklet. Det finns löften om att våra svenska kollektivavtal ska gälla alla som är här och jobbar. Det är ett verktyg vi verkligen behöver.
Är du besviken på vad som hänt med den biten hittills?
– Det är min förbannade skyldighet att se till att vi faktiskt verkställer det som vi var ute och pratade om i bodarna.
Men är du besviken på vad politikerna åstadkommit gällande detta så här långt?
– Jag tycker politikerna pratar alldeles för mycket om den svenska modellen och då gärna som ett skyltfönster. Vi vet att det är inget skyltfönster i dag, inte med mindre än att vi verkligen får till verktygen. Jag tycker inte att man visar politiskt mod. Det borde vara självklart för våra politiker att snabbt försöka komma till rätta med det som händer.

LÄS MER:
Tolv döda sedan EU:s östutvidgning 2004
Åtal efter ett av tolv dödsfall

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Hela situationen är ju horribel"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig