info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hela byggvärlden möts på Bauma i München

Bauma är en supermässa för bygg och anläggningsmaskiner. Vi var på plats när den gick av stapeln i München tidigare i april. Kolla några av verktygs- och maskinnyheterna här.

Mässor fungerar som en konjunkturbarometer och årets Bauma slog besöksrekord. Mässan hade 580 000 besökare under en vecka. Det är 50 000 fler än för tre år sedan.
Tysk byggindustri har hämtat sig efter den internationella finanskrisen 2008. Bostadsbyggandet är tillbaka på samma nivåer som för 15 år sedan. Förra året påbörjades cirka 300 000 bostäder i Tyskland.
Men Bauma gäller inte bara Tyskland, och inte bara byggmaskiner. Här kan man hitta allt från små specialverktyg till hela asfaltverk och gruvmaskiner, stora som hus där enbart skopan rymmer flera lastbilslass. Bläddra i bildsnurran högst upp i artikeln för att se några av de verktyg och maskiner som visades upp i år.

Många svenskar i vimlet

Hit kommer besökare från 200 länder för att under några dagar se åtminstone något av det enorma utbudet och för att göra affärer.
Allt fler av dem är svenskar. I vimlet, som nästan uteslutande bestod av män, ofta med en svart keps på huvudet, kunde man höra de flesta svenska dialekter. För tre år sedan kom de svenska besökarna nionde plats när det gäller nationer, den här gången på sjunde.

Stora transporter

Ingenting tycks för stort eller för dyrt för att visas upp på Bauma.
Mässtidningen Allgemeine Bauzeitung skildrar ingående hur maskintillverkaren Caterpillar låter transportera en hjullastare och en dumper, både i 100-tonsklassen ända från Japan för att visa upp dem på mässan.
Det var bara en av totalt 600 liknande tunga transporter som rullat på tyska motorvägar nattetid med riktning München.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hela byggvärlden möts på Bauma i München

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig