info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hätsk debatt om bemanning

Nu pågår debatt om bemanningsföretagens villkor på Byggnads kongress. Fem motioner föreslår förbud mot bemanningsföretag, men Byggnads förbundsstyrelse stöder inte kraven.

En rad personer har just nu, under lördagsförmiddagen, varit uppe i talarstolen på Byggnads kongress och argumenterat för ett förbud mot bemanningsföretag.
– Bemanningsanställda är krockkuddar vid uppsägningar. Ingen vill vara krockkudde, säger exempelvis ombudet Johan Hallin från Byggnads väst.
Fem motioner ställer krav just på att Byggnads ska verka för att bemanningsföretag förbjuds. Så här lyder argumentationen i några av dem: ”Rättigheter luckras upp. Den som har en osäker anställning ställer inte krav på rättvisa löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö. De bemanningsanställda blir ett b-lag på arbetsplatsen.”

Förbundsstyrelsen mot förbud

Men Byggnads förbundsstyrelse har yrkat på avslag på de här motionerna. De skriver i sina utlåtanden över motionerna att uthyrningen av arbetskraft medför ett antal ”oönskade effekter på arbetsmarknaden”. Men man menar att risken med att agera för ett förbud är att det leder till andra sätt att runda reglerna, så som utnyttjande av enmansföretag, blir vanligare. Förbundsledningen tror därför inte på förbud, utan på en hårdare reglering.
Flera kongressledamöter menar, från talarstolen, att det är en för snäll beskrivning att säga att bemanning leder till ”oönskade effekter” på arbetsmarknaden.

”Den hårdaste regleringen är ett förbud”

Magnus Olofsson från Byggnads väst är ett av de ombud som yrkat bifall gällande motioner om förbud.
– Devisen för kongressen är ansvar och säkerhet. Då rimmar det lite illa med att avslå de här motionerna, sa han nyss i talarstolen.
Han konstaterar att förbundsstyrelsen vill ha hårdare reglering och säger:
– Jag tycker att den hårdaste regleringen är ett förbud.
Henrik Hansson från GävleDala bekriver klumpen i magen då man mister jobbet och sedan får bemanningsjobb och inte vet hur mycket man ska få jobba.
– Jag yrkar bifall, vi ska ha bort dem, säger han om bemanningsföretagen.
Leif Nysmed från Stockholm Gotland vänder sig däremot mot ett förbud. Han menar att det kan vara bättre med en tillsvidareanställning på ett bemanningsföretag än en visstidsanställning hos ett byggföretag.
– Ska vi se till våra medlemmars bästa eller ska vi bara retoriskt vifta med armarna här? säger han och hävdar att det är Byggnads som måste skärpa sig, för att bättre följa upp de bemanningsanställdas villkor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hätsk debatt om bemanning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig