info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårdare regler gör sjuka till arbetslösa

- Anmäl dig som arbetssökande direkt om du blir fråntagen rätten till sjukpenning. Det rådet ger Byggnads när försäkringskassan nu i allt fler fall drar in sjukpenning.

Allt fler blir av med sjukpenning. Tidningen Dagens Arbete har berättat om en fördubbling av antalet ärenden som rör indragen sjukpenning hos LO – TCO Rättsskydd. Och i Byggnads är samma utveckling tydlig.
Stig Forssgard på Byggnads försäkringsavdelning berättar att förbundet får allt fler frågor från avdelningarnas försäkringshandläggare.
– Det är tydligt att sjukpenningrätten ifrågasätts allt oftare. Och vi tror att det kommer att skärpas ytterligare, säger han.

Den nya, hårdare tillämpningen av reglerna om sjukpenning drabbar normalt personer med kroniska besvär. Efter den 28;e sjukdagen prövas rätten till sjukpenning mot möjligheten att arbeta med vilket jobb som helst på arbetsmarknaden. Försäkringskassorna kommer då allt oftare till bedömningen att en byggnadsarbetare med ryggont kan arbeta till exempel som vaktmästare.
– Man kan överklaga men det är oftast inte mycket att göra åt ett sådant beslut, säger Stig Forssgard.
Byggnads uppmanar den som drabbas av en avstängning från sjukpenning att omgående anmäla sig som arbetssökande. På det sättet kan man få ersättning från a-kassan under den tid en rehabiliteringsutredning pågår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårdare regler gör sjuka till arbetslösa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig