info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårdare psykisk press på byggnadsarbetare

Hälften av byggnadsarbetarna tycker att jobbet är psykiskt pressande. Fyra av fem tycker att arbetet är stressigt. Det visar en arbetsmiljöenkät från Byggnads utredningsenhet.

Byggnads har nu följt upp den omfattande arbetsmiljösatsning som man gjorde förra året, med en enkät till byggnadsarbetarna. Resultaten från den granskningen visar bland annat att byggnadsarbetarna upplever att stressen har ökat. De som känner av det höga tempot mest är de mellan 31 och 40 år. I den gruppen tycker 93 procent att arbetet är stressigt.
Av samtliga byggnadsarbetare är det 68 procent som anser att arbetstakten har ökat och 53 procent upplever arbetsmiljön som psykiskt pressande.
Oavsett ålder upplever fyra av fem byggnadsarbetare att arbetet är fysiskt ansträngande.
Enligt Byggnads arbetsmiljörapport omkom 14 byggnadsarbetare på sin arbetsplats under förra året. Enligt siffror från arbetsmiljöverket var det 13. Av dem dödades fyra plåtslagare i samband med en trafikolycka på väg till jobbet, en omkom i samband med skogsarbete då han klämdes av en stock som föll från en sorteringsmaskin, en var grävmaskinist som klämdes mellan en traktor och en bakmonterad behållare vid sandningsarbete, en var lantbrukare som dog i samband med olycka med en såmaskin. Kvar blir sex dödsolyckor. De sistnämnda var byggnadsarbetare som omkom efter olyckor på byggarbetsplatser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårdare psykisk press på byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig