info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårdare lagstiftning mot svartjobb

Riksskatteverket (RSV) vill skärpa lagstiftningen mot svartjobben i byggbranschen. – Vi tänker flytta upp ansvaret till de bolag som ligger längst upp i entreprenörskedjan, säger Isabel Lundblad, projektledare på RSV.

Problemen med svartjobben ökar. 1999 gjorde RSV en granskning tillsammans med ekobrottsmyndigheten av byggbranschen som visade på en omfattande svart verksamhet. Flera härvor, som tillsammans haft en omsättning på en halv miljard kronor, har nystats upp. Och situationen har förvärrats sedan dess.
– Eftersom det är högkonjunktur finns det mycket pengar i byggbranschen. Det gör att problemet förstärks, säger Isabel Lundblad.
Hon utesluter inte att det finns platschefer på seriösa och etablerade byggbolag som känner till att det finns svart arbetskraft på just deras byggarbetsplats.
– Det finns det säkert, men det är svårt att bevisa att det förhåller sig på det viset.
För att få stopp på problemet vill RSV nu ändra lagen så att de seriösa byggbolagen tvingas ta ansvar för vilka underentreprenörer de plockar in på arbetsplatsen.
– Exakt hur lagförslaget ska se ut är inte klart, men syftet är att flytta upp ansvaret på de byggbolag som ligger först i entreprenörskedjan, säger Isabel Lundblad.
RSV ska lämna över sitt lagförslag till regeringen i september.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårdare lagstiftning mot svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig