info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårdare kontroll mot svartarbete

Bättre id-kontroller och mer kontroll av företag som anlitas på stadens byggen. Det föreslår projektet "Rena byggen" i Göteborg. Målet är goda arbetsvillkor och motverkat skattefusk.

Projektet ”Rena byggen” har drivits på nio byggprojekt i Göteborg i år och förra året. Bakom projektet står Göteborgs stad i samverkan med Skatteverket, Byggnads och Sveriges Byggindustrier.
Nu har en slutrapport presenterats där man föreslår bland annat skärpta ID06-kontroller och bättre förhandskontroller av de entreprenörer som anlitas på stadens byggen.

Endast godkända företag

– Vi vill inte att skattebetalarnas pengar eller hyror försvinner in i den svarta ekonomin och konkurrerar ut professionella byggföretag som betalar riktiga löner och skattar för sina anställda, säger Claes Johansson som ansvarat för projektet på Göteborgs stad i ett pressmeddelande.
De skärpta förhandskontroller av entreprenörer som föreslås gäller kontroll av företagens hantering av skatter och avgifter, via Skatteverket. När bygget sedan är igång ska beställaren ha möjlighet att kontrollera att detta följs, bland annat med hjälp av branschens id-kort ID06. Alla på arbetsplatserna ska ha ID06-brickor från godkända företag.

Avvaktar ny lag

När det gäller utländska företag vill man kräva bland annat att de är registrerade för f-skatt.
I projektet har man också prövat månadsrapportering av löner och avgifter. Det förslaget går man dock inte vidare med i nuläget, i väntan på eventuell lagstiftning om just detta.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårdare kontroll mot svartarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig