info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hård kritik mot A-kassechef

Det har blåst storm på A-kassan efter en artikel i senaste Byggnadsarbetaren. Orsaken var ett uttalande av A-kassans chef Gunnar Dahlberg där han sa att Byggnads avdelningar gått ut med fel information och därmed bär skulden för att före detta medlemmar i A-kassan måste betala in avgiften retroaktivt. - Det hela blev olyckligt och jag har aldrig haft för avsikt att lägga skulden på Byggnads avdelningar, säger Gunnar Dahlberg.

Byggnads personal ute i landet har varit minst sagt förbannade på A-kassechefen Gunnar Dahlberg under den senaste veckan. De har i en artikel i Byggnadsarbetaren fått skulden får att tusentals före detta medlemmar i Byggnads A-kassa nu har en skuld till staten. Enligt artikeln menade Gunnar Dahlberg att avdelningarna gått ut med fel information till medlemmarna när de hävdat att de kan lämna A-kassan genom att straffa ut sig. Det vill säga – genom att sluta att betala avgiften.
– Fram till hösten 2007 var den informationen helt riktig. Även vi på A-kassan gick ut med samma information. Men sedan ändrade den nuvarande regeringen reglerna och då blev konsekvensen förödande, säger Gunnar Dahlberg.
Det beslut som fattades under hösten 2007 var att kassorna skulle tvingas betala in för de medlemmar som inte betalat sina avgifter.
– Då hamnade vi i en situation där det gällde att bestämma om vi skulle låta de som var kvar i A-kassan betala eller de som tidigare varit med men som nu straffat ut sig. Vi valde det senare, säger Gunnar Dahlberg.
Och eftersom det enligt lag finns ett efterskydd på tre månader för de som varit med i A-kassan fick de en skuld till A-kassan för den tid de varit försäkrade.
– Det var inte någon som visste att regeringen skulle rita om hela kartan. Så avdelningarna har inte medvetet gjort något fel, men i efterhand blev den informationen som de och vi gick ut med felaktigt. Och det är olyckligt, säger Gunnar Dahlberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hård kritik mot A-kassechef

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig