Byggjobbarna i totalt centrum: "Stannar, filmar, frågar"
En ständig ström av människor. Ja just nu är det vardag för markarbetarna Emelie Sundman och Denis Begic.
Emelie Sundman och Denis Begic är markarbetare på Dipart. Just nu lägger de sten på en av landets gångtrafikant-tätaste platser. Det handlar om korsningen Drottninggatan/Kungsgatan i Stockholm. Tusentals människor och många bilar passerar intill deras arbetsplats varje dag, som du kan se på filmen här:
– Det är mycket folk som går förbi och därför måste vi hålla extra koll. Inte minst för deras säkerhet, säger Denis Begic.
Det handlar bland annat om att se till att skyddet runt arbetsytan hela tiden är intakt. Ingen ska av misstag kunna ta sig in.
– Vi tar en liten bit i taget. Och när vi byter arbetsyta gör vi det tydligt för alla hur de ska gå. En del är väldigt stressade så det behövs. Sedan kan vi inte stå och såga plattor hur som helst. Det gäller att tänka sig för, säger Denis Begic.
Förmiddagarna är lite av lugnet före stormen. Men strax före lunch brakar det loss. Då blir det rejält med spring bara någon meter från Denis och Emelie.
– Folk stannar, filmar och fotograferar, säger Emelie Sundman och fortsätter:
– En del frågar saker. Om det är svårt att få stenarna i samma höjd. Och ibland är det kvinnor som stannar och undrar om inte jobbet är tungt för en tjej.
Vad svarar du då?
– Att man vänjer sig och att jag är stark, säger Emelie Sundman som varit med i svängen i sju år.
Självklart dyker det även upp en och annan umarell. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om fenomenet med de äldre männen i Italien som står utanför byggarbetsplatser, med händerna på ryggen, och glor in på bygget. De står där och liksom övervakar byggprocessen. Att det finns gott om umareller även i Sverige kan Emelie bekräfta.
– Det är mest gubbar som står och tittar. Speciellt när vi sågar. Då blir de riktigt intresserade, säger Emelie och skrattar.
Själva projektet handlar om att lägga nya kantstenar och plattor vid övergångsstället över Kungsgatan. Det blir även en del nattarbete när kantstenen ska på plats. Drottninggatan är förvisso en gågata, men på Kungsgatan rullar bussar, taxibilar och annan nyttotrafik i en jämn ström.
– Det är mycket trafik så därför gör vi kantstenen på natten. Det blir säkrast så, säger Emelie.