info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ulf: "Jadå, visst finns vi umarells i Sverige också!”

Ulf Boström från Örebro har ett långt förflutet i byggbranschen. Nu är han pensionär. Och ja – han stannar gärna till utanför byggarbetsplatser för att granska vad som händer.

Ulf Boström är en umarell. När han är ute på stan brukar han stanna och glo in på byggarbetsplatser. Mest tittar han efter brister i arbetsmiljön. Foto: Mostphotos/Privat

I veckan skrev Byggnadsarbetaren om uttrycket umarell. Ordet är italienskt och en beskrivning på en äldre italiensk man som gärna står och tittar in på byggarbetsplatser. I samband med artikeln ställde tidningen frågan – finns det någon umarell i i Sverige? Reaktionerna lät inte vänta på sig.

På Byggnadsarbetarens sida på Facebook skriver en läsare att ”jag kan komma på mig själv med att vara lite umarell, jag är under tillväxt bara för att blomma ut om sisådär tjugo år”. En annan berättar om ett bygge i Söderhamn där det fanns ”mängder av umareller”.

Läs också Gubbarna utanför bygget – har du sett någon umarell?

En som reagerat är Ulf Boström. Han säger att han själv är en umarell. Han har under lång tid arbetat som byggnadsingenjör och han jobbade även som arbetsmiljöinspektör inom bygg de sista åren innan pensionen.

Ulf Boström berättar att han inte står och glor någon längre tid vid byggarbetsplatser, men att han gärna stannar till några minuter och tittar lite.

– Jag kanske är en light-umarell. Det byggs överallt hela tiden och när jag går förbi brukar jag stanna till. I första hand kopplar jag på arbetsmiljöinspektörsblicken. Det finns alltid någon säkerhetsanordning som inte är riktigt som den ska och ofta saknas det något fallskydd.

En klassisk umarell har för det mesta en kritiskt allvarlig min när de står utanför arbetsplatserna. Ofta med en specifik kroppsställningen – nämligen med händerna knäppta på ryggen. De står där och håller koll på bygget. Ett annat kännetecken för en umarell är att de även kommer med råd till byggnadsarbetarna. Även Ulf Boström har haft synpunkter när han ”umarellat”, men numer säger han ingenting alls.

– Jag kommenterade ett bygge en gång. Jag såg något väldigt dumt från min balkong. Och då tänkte jag att jag går ner och talar om att det är farligt att jobba på det sättet som de gjorde. Men det var inte direkt uppskattat. Så det gör jag inte mer, utan jag står mest tyst och tänker för mig själv när jag är utanför en byggarbetsplats.

Ulf Boström är osäker på hur fenomenet med att äldre män som står och tittar på byggen uppstått. Men han har en gissning.

– Man ska akta sig för att säga vad som är manligt och kvinnligt, men det är mest ”gubbar” i byggsvängen. En umarell är kanske en gammal byggnadsarbetare eller en man som är tekniskt intresserade som fått för lite att göra på äldre dar. Och därför står där och tittar och vill dela med sig av sin visdom. Det är väl ett lite typiskt manligt beteende.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ulf: "Jadå, visst finns vi umarells i Sverige också!”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig