info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här hyllas yrkesläraren med en 3 meter hög staty (!)

En känd politiker? Hollywoodstjärna? Zlatan? Nej, nej, glöm det! Det handlar om den uppskattade yrkesläraren Kimmo Martin som hyllades med en tre meter hög staty under onsdagen.

Yrkesläraren Kimmo Martin har fått en staty tillägnad sig av prisade vvs-montören Anton Haasenstrauch. Foto: Tomasz Pozar

Skynket dras av och den smått chockade yrkesläraren Kimmo Martin ser sig plötsligt avbildad som staty utanför verktyg- och installationsdistributören Ahlsells butik i Årsta, i södra Stockholm. Han har lurats hit i tron att han ska vara med på en intervju.

– Jag blir rörd, men det känns bra att vara i samma klubb som Zlatan, säger Kimmo Martin, till vardags VVS- och svetsningslärare på Uppsala yrkesgymnasium.

Men hur hamnade vi här? Eller rättare sagt: Hur hamnade Kimmo här?

Det är WorldSkills Sweden, som arbetar med att öka attraktionskraften för svenska yrken och yrkesutbildning, som står bakom initiativet tillsammans med VVS-montören Anton Haasenstrauch.

Anton var med i yrkes-VM i Ryssland i augusti där han tilldelades ”Medallion for Excellence”, en utmärkelse till dem som visat prov på exceptionellt hög kvalité. Bakom framgången stod just Kimmo Martin och statyn är ett sätt att hylla honom och andra yrkeslärare.

– Jag har tränat jättemycket med Kimmo, han har nog spenderat 400 timmar av sin privata tid inför VM. Jag har tänkt mycket på hur jag någonsin kan tacka honom tillräckligt mycket för allt han har gjort för mig, säger Anton Haasenstrauch, som hoppas att statyn kan få fler att öppna ögonen för yrkeslandslaget och tävlingarna.

– Yrkestävlingar är jättestort i Korea, Kina och Ryssland men här hemma har knappt någon hört talas om yrkes-VM. Det är mer status, intresse och engagemang utomlands. Det här är ett bra tillfälle att få både elever och lärare intresserade av det.

Han tror även att det generellt är viktigt att lyfta upp ”yrkesläraren” i rampljuset.

– Yrkeslärare får inte den kredd som de borde ha, deras tjänst i samhället är jätteviktig och det är värt att hylla. Tänk hur mycket nytta de gör, hur många elever som börjar jobba tack vare dem. Allting grundar sig i utbildning.

Kimmo Martin har knappt hunnit samla sig när vi får en pratstund med honom.

För några veckor sedan invigde Zlatan sin staty, nu får du också en. Sportfrågan: Hur känns det? 

– Jättebra och lite överraskande. Jag är mållös, säger Kimmo Martin.

Varför är det viktigt att en yrkeslärare också kan stå som modell för en staty? 

Jag hoppas att uppmärksamheten kan ge ett uppsving för yrkesläraren. Det fattas massor av lärare, säger Kimmo Martin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här hyllas yrkesläraren med en 3 meter hög staty (!)

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig