info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här får förebilderna på bygget ett "Grönt kort": "Man känner sig hedrad"

På ett industribygge i Obbola uppmärksammas de byggnadsarbetare som är noga med säkerheten. De får ett ”Grönt kort”. Och varje vecka lottas priser ut till säkerhetsmedvetna byggare.

Snickaren Arne Westin gillar upplägget med gröna kort. Foto: Simon Vedefors

”Du är en förebild för dina kollegor…vi på SCA vill visa vår uppskattning, så nu deltar du i utlottning av fina priser”. Så står det på gröna kort som delas ut till byggnadsarbetare på ett industribygge i Obbola. De som utmärker sig när det gäller att följa arbetsmiljöregler och att vara förebilder för sina kolleger får korten.

Snickaren Arne Westin fick grönt kort och vann utlottningen vilket innebar att han fick ett presentkort på en restaurang i närheten.

−Det känns ju lite hedrande. Det är en ren trivselgrej som SCA har och alla, även underentreprenörer, belönas.

Det var arbetsmiljöteknikern Simon Vedefors från SCA som tyckte att Arne Westin skulle få kortet.

−Jag tycker att Arne är kunnig och ställer väldigt bra och kritiska frågor på skyddsronder.

Simon Vedefors berättar att följsamheten till säkerhetsregler blivit riktigt bra sedan projektet drogs igång.

En gång per vecka lottas priserna ut och fem personer bland dem som fått gröna kort under den gångna veckan får presentkort. 40 personer har hittills vunnit utlottningarna.

−Jag har jobbat i 30 år som snickare på olika byggen och detta är det bästa projektet jag någonsin har varit på, säger snickaren Arne Westin.

Vad är det som gör stämningen bra?

– Bra chefer. De lyssnar och visar uppskattning. Och vice versa. Man visar varandra respekt. Det är ett kanonbygge och de gröna korten är bara en förlängning av det.

SCA bygger en ny pappersmaskin vid pappersbruket Obbola, som ligger 1,5 mil utanför Umeå. Pappersmaskinen blir den största i sitt slag i världen och produktionen ökar från dagens 450 000 till 725 000 ton. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om projektet.

Cirka 500 personer jobbar för tillfället med utbyggnaden. I projektet finns cirka 20 skyddsombud bland arbetarna. Bygget ska vara klart till sommaren 2023.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här får förebilderna på bygget ett "Grönt kort": "Man känner sig hedrad"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig