info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v24

Enorm maskin ger arbete – Norrland dammsugs på byggjobbare

Här byggs jättehuset som ska husera världens största pappersmaskin. Snart kommer cirka 1000 arbetare att vara på plats och arbeta med byggnation av maskinen.

Världens största pappersmaskin finns snart i Obbola när Peab byggt klart. Foto: SCA

Pappersproducenten Svenska Cellulosa (SCA) ökar sin produktion och investerar i en ny pappersmaskin i sin fabrik i Obbola utanför Umeå. Peab har fått uppdraget att bygga ut anläggningen för att anpassa den till den nya jättemaskinen. I uppdraget ingår det bland annat att uppföra en ny byggnad, inklusive teknikrum och tillhörande kontor. Stora delar av pappersbruket byggs om för att anpassa produktionslinjen till maskinen. Projektet är en miljardinvestering och generar hundratals jobb för byggnadsarbetare.

– Just nu jobbar cirka 75 yrkesarbetare från Peab med att bygga grunden och stommen till fabriksbyggnaden. I sommar kommer enligt beräkningar Peabs arbetsstyrka att öka till 100-110 personer. Men totalt kommer cirka 1000 arbetare att jobba med byggnation och montage av maskinen, säger Anders Käkönen.

Han jobbar på heltid med skyddsfrågor och är Peabs skyddsombud i södra och norra Norrland. Han har tillsammans med de tre skyddsombuden inne på fabriken jobbat hårt för att yrkesarbetarna ska få en säker arbetsplats innan det brakar loss och arbetsstyrkan ökar i storlek.

– Vi har inte haft några allvarliga olyckor hittills. Det är glädjande, men man får inte slappna av utan vi arbetar hela tiden med säkerhetsfrågorna. Produktionen är igång och det är jättemycket trafik, lastbilar, traktorer. Det är den största faran. Men vi har också noggrann koll på ställningsbyggarna, så att de är säkra.

Efter en del sjukdomsfall med Covid-19 fick Anders Käkönen och skyddsombuden begära fram fler bodar för att ge yrkesarbetarna möjlighet att hålla avstånd.
– Vi fick vara väldigt tydliga med att vi inte kunde jobba om inte SCA beställde fler bodar.

Maskinhallen kommer att bli cirka 300 meter lång och 30 meter hög när den är färdig. Pappersmaskinen innehåller lika mycket stål som ett och ett halvt Eiffeltorn.

Byggnadsarbetare från hela Norrland har rekryterats till projektet. De flesta pendlar.

– De har fyradagars-vecka.

Alla pendlande arbetare har fått boenden med egna rum i trakterna kring fabriken och i Umeå.

– Man har hyrt ett stort antal hus runt om i Umeå, en person har jobbat på heltid med att ordna boenden. Folk verkar nöjda.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Den nya pappersmaskinen
  • Bredden på pappersmaskinen kommer vara 10,2 meter, precis som den befintliga, men hastighetskapaciteten ökas från 900 till 1400 meter per minut.
  • Maskinhallen blir cirka 300 meter lång, 54 meter bred och 30 meter hög. Själva maskinen blir cirka 250 meter lång.
  • Investeringen beräknas kosta 7,5 miljarder kronor.
  • Efter investeringen är bolagets egna industriprocesser till 97 procent fossilfria. (Källa: SCA)
Nina Christensen, reporter
Annons
Bluebeam 250×600 v22-26 desktop

Du läser: Enorm maskin ger arbete – Norrland dammsugs på byggjobbare