info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Har du koll på stjärnorna?

Du känner dem som filmlegendarer, hårdrocksikoner och gitarrhjältar. Gemensamt har de att de alla började sina karriärer som rörmokare.

Michael Caine, skådespelare

Efter att ha tjänstgjort i brittiska armén i Korea och Tyskland arbetade Michael Caine med att lägga rör, samtidigt som han spelade småroller på olika landsortsteatrar. Idag är han en av Storbritanniens mest välkända skådespelare, med två oscarsstatyetter (för Hannah och hennes systrar och Ciderhusreglerna) i sin ryggsäck.

Ozzy Osborne, metallegend

Black Sabbaths ökända frontfigur, dokusåpakändisen och heavy metal-legenden Ozzy Osborne har också arbetat som rörmokare. Efter att ha hoppat av skolan spenderade han en tid som lärling på en vvs-firma, innan han insåg att hans verkliga kall var att äta levande djur på scen.

Joe Cocker, soulsångare

Joe Cocker har blivit känd för sina uttrycksfulla covers och livliga scenframträdanden. Som tonåring pluggade han för att bli vvs-montör och under de tidigaste åren av hans drygt fyra decennier långa karriär som sångare blandade han sena rock’n’roll-kvällar med ett dagjobb som rörmokare för att få ekonomin att gå ihop.

Bob Hoskins, skådespelare

Ett att ha råkat sätta fyr på en kollegas stövel insåg Bob Hoskins att rörmokaryrket inte var någonting för honom. Vid 25 års ålder gav han istället sig in i skådespeleriet, men har faktiskt återvänt till vvs-världen senare i livet. Han spelar rörmokare i både Brazil och, såklart, i Super Mario bros.

Ronnie Lane, gitarrist i the Small Faces

Som 16-åring började Ronnie Lane arbeta som vvs-lärling. Ett år senare köpte han sin första gitarr och snart bildades bandet The small faces. Under 60-talet hade de flera låtar på radiornas topplistor, bland annat hiten All or nothing. 1969 blev Rod Stewart och Ronnie Wood nya medlemmar i bandet, som bytte namn till The faces.

TEXT: Jenny Ahonen

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Har du koll på stjärnorna?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig