info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är årets löneökning

Vårvärmen tinar nu upp alla frusna själar. Och här kommer ännu ett värmande glädjebesked – avtalshöjningen av lönen. Kolla vad du har rätt till.

Senast det var avtalsrörelse i byggsektorn var 2013. Då tecknades det treårsavtal, vilket innebär att årets löneökningen är den sista under avtalsperioden. Totalt var det avtalet värt omkring 6,8 procent med löneökningar utlagda vid tre tillfällen under de tre åren. Samtliga avtal förutom Entreprenadmaskinavtalet löper ut den 31 mars 2016. För Entreprenadmaskinavtalet är det den 30 april 2016 som är sista dagen. Det innebär att det i höst drar igång en ny avtalsrörelse där parterna bland annat ska komma överens om vilka avtalshöjningar som ska gälla från våren 2016. Men åter till årets höjning. För de allra flesta avtalsområden handlar det om mellan fyra och fem kronor i timmen. Så här ser det ut för dig:

För att få totalkoll på din lön – gå med i Facebookgruppen ”Din lön på bygget”

Höjning från 1 april 2015

Byggavtalet

Timlönen ska upp med 4:41 kr i timmen vilket motsvarar 767 kr i månaden. Ny grundlön är 149 kr i timmen.

VVS-avtalet

Höjning med 4:53 kronor i timmen, vilket motsvarar 788 kr i månaden. Lägsta lönen höjs för de på vvs-sidan till 153:50 kr i timmen och för de som arbetar med kyla till 26 709 kr i månaden.

Plåt- och ventilationsavtalet

Lönen upp med 2,45 procent. Översatt till snittlönen för yrkesgruppen så handlar det om cirka 4:35 kronor i timmen. Ackordsprislistan ska räknas upp med 3 procent.

Glasmästeriavtalet

Ny nivå för grundlönen är 149 kr i timmen. Lönen ska upp med 4:50 kr i timmen, vilket motsvarar 783 kr i månaden. När det gäller ackordet så är den fasta delen nu 89 kr och den rörliga delen 47 kr.

Höjning från 1 maj 2015

Entreprenadmaskinavtalet

Lönen ska upp med minst 3:79 kronor i timmen, vilket motsvarar 659 kronor i månaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är årets löneökning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig