info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hånfull film om byggnadsarbetare stoppas: "Satir är svårt"

Byggnadsarbetare framställdes som gubbar med pinupaffischer på väggarna. Nu stoppar Vårdföretagarna sin film. – Satir är svårt, säger Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius.

Vårdföretagarna producerade en satirfilm i samarbete med pr-gruppen Gullers Grupp där de ville visa hur Byggnads motverkar kvinnliga vårdföretagare.
Det hela handlar om att Vårdföretagarna är kritiska till en Reepalu-reglering, alltså en begränsning av vinster inom välfärden. Byggnads har däremot varit för en reglering. Så här skrev man i ett pressmeddelande efter den förra kongressen: ”Byggnads kongress kräver ett stopp för vinstdrift av vård, skola och omsorg!”

LÄS MER: Många åsikter om Byggnads pussy hats

Vårdföretagarna anser att
Byggnads hycklar. Man påpekar att förbundsledningen sätter på sig så kallade pussy hats på internationella kvinnodagen och startar kampanjen ”Stoppa machokulturen”. Samtidigt anser Vårdföretagarna att Byggnads vill hindra kvinnors möjlighet att starta och driva företag inom vården.
Filmen skulle belysa detta, men enligt Resumé gick flera starka aktörer i byggbranschen i taket efter att ha sett den. Åsikterna var att den gav en stereotyp och skev bild av yrkeskåren. Starkast reaktioner väckte inledningen av filmen, där Byggnads medlemmar illustreras som ett par gubbar med pinupflickor på väggarna.

– Vi har tagit bort filmen efter
kritiken från de branscher som kände sig orättvist skildrade. Vi gör en ny inledning där vi tar bort pinupporna. Vårt syfte är inte att ironisera över byggbranschen, utan sätta fingret på hotet mot kvinnors företagande i vård och omsorg, och särskilt Byggnads dubbla budskap, säger Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius till Resumé.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hånfull film om byggnadsarbetare stoppas: "Satir är svårt"