info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Handikappade uppsagda från NCC

Sex handikappade byggnadsarbetare som haft anställning i Galaxen och varit placerade på NCC Hus har sagts upp. - Det är diskriminering, säger Mikael Jönsson.

Mikael Jönsson är en av de funktionshindrade som förlorat sitt jobb. Han är lätt hörselskadad, men hörseln fungerar bra med teknikens hjälp. Ändå har han svårt att få jobb.
Sedan 2001 har han arbetat som byggnadsarbetare på NCC. Anställningen är kopplad till Galaxen, byggbranschens rehabföretag.
Men nu sägs han upp.
– Jobbet har gett mig självförtroende. Nu raseras allt. Det känns som om jag kommer att gå under, säger han.
Jimmy Lif var Mikaels lagbas under sammanlagt ett och ett halvt år.
– Han har fungerat bra, varken bättre eller sämre än någon annan, säger Jimmy Lif.
Mikael ifrågasätter om uppsägningen gått rätt till.
– Vi som är handikappade borde hjälpas till nya jobb inom företaget. Men de vill helt enkelt bli av med oss. Företaget har slagit in på en ny väg. Förmodligen kommer fler med funktionshinder att sägas upp framöver, säger han.
Enligt Ulf Thunberg, personalchef på NCC Hus, var det arbetsbrist som föranledde uppsägningarna.
– Vi har sagt upp 250 personer det senaste året, dvs 25 procent av hela arbetsstyrkan i NCC Hus. Antalet arbetsplatser har minskat drastiskt och vi kan inte hitta anpassade arbetsuppgifter till de här personerna.
Gunilla Teofilusson är ansvarig för verksamheten i Galaxen Öst Bygg AB.
– Eftersom vi inte kunde hitta något nytt jobb åt killarna på något annat företag, fick vi säga upp dem ifrån Galaxen. Men vi söker nya jobb åt dem, säger hon.
Enligt Gunilla Teofilusson ingår det inte i rutinerna att kontrollera om det finns saklig grund vid uppsägningar.
– Nej, vi kan inte gräva i det. Det får Byggnads göra i så fall, säger hon.
Enligt Roger Thunqvist, ombudsman på Byggettan, hade NCC saklig grund.
– Jag kontrollerade med MB-gruppen i företaget och de intygade att det var svårt att hitta anpassade arbetsplatser när man dragit ner så mycket.
Tre av byggnadsarbetarna vände sig till Byggnads för att de misstänkte att det skett ett brott mot turordningsreglerna. Men det visade det sig att deras grundanställning låg inom Galaxen.
Detta innebär att de inte omfattas av några turordningsregler. De sägs upp, oavsett om det inte går att hitta lämpliga arbetsuppgifter till dem, oavsett anställningstid. Galaxenanställda har kortare uppsägningstid, två månader.

 

 

 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Handikappade uppsagda från NCC

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig