info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han står bakom "Byggar-Bosse": "Vänner skrev att jag var sjuk i huvudet"

Fördomar, en tokig byggnadsarbetare och en stor portion humor. Diyari Mahmoud gör succé – mycket tack vare byggarbetaren Bosse.

Diyari Mahmoud – och byggarbetaren Bosse. Foto: Privat

För en månad sedan valde Diyari Mahmoud att säga upp sig. Det gick inte längre att jobba som elektroingenjör och samtidigt producera skämt på löpande band.

Undan för undan har humorn tagit allt mer tid.

Läs också "Snickar-Åke” sprids som en löpeld: "Kommer troligen se likadan ut"

– Det tar tid att skriva manus och redigera sketcherna. Till slut blev det för mycket. Det var ett svårt beslut att ta, men nu satsar jag allt på att vara komiker.

Allt började 2017, i samband med högtiden Ramadan. Diyari, som är muslim, satt på jobbet och fastade.

– Jag kunde inte följa med kollegorna på lunchen och fick då väldigt många frågor. Jag kände att det var dags att göra något kul om muslimer i Sverige, för det här var i samma veva som IS hade börjat härja och det var en jobbig ton i media och samhället.

Det jag älskar med byggbranschen är att det är så otroligt mycket roligt som sägs kollegor emellan.

En kväll på jobbet lånade han en bygghjälm och en varseljacka från en kollega, plockade upp mobilen och började filma. Plötsligt hade han kommit på karaktären ”Bosse”, en byggarbetare med många fördomar.

– När jag publicerade den första filmen med Bosse var det mest vänner som skrev att jag var sjuk i huvudet typ. Men jag fortsatte.

Diyari producerade en sketch i veckan, och stadigt växte antalet följare. Idag prenumererar runt 130 000 personer på hans Youtubekanal och drygt 170 000 följer Diyari på Instagram. Tack vare samarbeten med företag får han en inkomst.

– Hittills har inga företag kopplade till byggbranschen hört av sig, däremot har jag gjort reklam för vegetarisk kebab, skrattar Diyari.

Finns karaktären Bosse på riktigt?

– Han är ett hopkok av flera olika personer jag har träffat genom åren. I gymnasiet gick jag el, redan då hängde jag ju med flera av Bosses söner så att säga. Efter att ha varit i branschen i många år har jag träffat mängder med härliga personer, så det är enkelt att plocka material.

Läs också Rörisens jättesuccé på Tiktok: "De gillar när det går åt skogen"

Har du fått några kommentarer från personer i byggsvängen?

– De flesta tycker det är riktigt roligt. Men mina före detta kollegor är lite försiktiga, för jag har snappat upp vad de sagt på luncherna och använt det i sketcherna. Det jag älskar med byggbranschen är att det är så otroligt mycket roligt som sägs kollegor emellan.

Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev! Få det senaste och bästa från den största tidningen i byggbranschen, direkt i din e-post. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han står bakom "Byggar-Bosse": "Vänner skrev att jag var sjuk i huvudet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig