info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han fick rätt om lösningsmedelsskada

Byggnadsarbetaren Jörgen Philipsson fick rätt. Han blev arbetsskadad av de lösningsmedel han fick i sig på jobbet. Byggnads har drivit ärendet som avgjorts genom ett beslut i regeringsrätten.

– Det känns bra. Det känns som att man äntligen blir trodd, säger Jörgen Philipsson.
Att hans skada klassas som arbetsskada innebär att han har rätt till livränta, det vill säga mellanskillnaden mellan den lön han skulle tjänat som byggnadsarbetare och den lön han har idag. Han får cirka 12 000 kronor mer om året, efter skatt.
Ärendet började för elva år sedan med att försäkringskassan sa nej och inte tyckte att det fanns ett tillräckligt samband mellan arbete och skadan. Då överklagade facket till kammarrätten. Jörgen är idag mycket kritisk till försäkringskassans hårda linje.
– Jag ser detta som en seger både för mig och Byggnads. Det är tack vare hjälpen från Karl-Gustav Andersson på avdelningen i Växjö och Stig Forsgard på förbundet som detta lyckats, säger han.

Det som nu fällt avgörandet är att regeringsrätten beslutat att inte ge prövningstillstånd för ärendet. Det innebär att en tidigare dom från kammarrätten står fast och den fastslår att Jörgen blivit arbetsskadad av de lösningsmedel han utsatts för i sitt arbete. Det var Riksförsäkringsverket som överklagade och som hävdade att det inte är bevisat att lösningsmedlen haft en så stor skadlig inverkan.
Den springande punkten var att bevisa att Jörgen utsatts för lösningsmedel i så stor utsträckning att han skadats av arbetet.
– Han har utsatts för en extrem exponering av lösningsmedel, både via hud och andning. Det är ingen tvekan om att han skadats av det, säger Stig Forsgard på Byggnads försäkringsenhet.

Jörgen Philipsson har tidigare i Byggnadsarbetaren berättat om att han utsatts för stora mängder bensin och bil-lackeringsfärg genom andning och hud. Det skedde då han gjorde underhållsarbeten på bensinmackar. Nu har han symtom som är typiska för lösningsmedelsskadade.
Han närminne är kraftigt försämrat och att han har svårt att koncentrera sig. Han har också en ständig huvudvärk som påminner om migrän.
Jörgen jobbade i 13 år på ett byggföretag som servade bensinmackar. Han blev gradvis allt sämre av kemikalierna. Till slut levde han ständigt med huvudvärk och mådde illa. Han gick till en läkare som förbjöd honom att gå tillbaka till jobbet. Själv ser han bensinångorna som den största orsaken. Bensin är mycket farligt och extremt lätt att andas in. Det är i sig ett lösningsmedel och det innehåller flera organiska lösningsmedel och dessutom bensen som är cancerframkallande. Bensingifterna och gifterna i lacken låser varandra i kroppen, så att man inte får ut dem.
Först var Jörgen sjukskriven. Idag jobbar han som vaktmästare utanför Växjö. Utbetalningen av livräntan började efter kammarrättens beslut 2001.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han fick rätt om lösningsmedelsskada

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig