info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hallandsåsen: Orsaken ett mysterium

Cement- och lerblandning i Lyabäcken vid Hallandsåsen kom troligen inte från provborrningarna - vilket man först trodde. Det visar undersökningar Banverket och Skanska Vinci har gjort.

– Det är ett mysterium för oss hur blandningen har hamnat där, säger Banverkets projektchef Christer Möller.
Banverket och entreprenören Skanska Vinci har gjort utgrävningar och undersökningar för att hitta orsaken till att tre till fem kubikmeter cement- och lerblandning hamnat vid och i Lyabäcken. En händelse som lett till att fiskar och kräftor dött.

Avsikten var bland annat att hitta en förbindelse mellan provborrningen och blandningen som hittades vid Lyabäckens åkant.
– Vi har letat efter en förbindelse mellan borrhålet och den plats där blandningen hittades vid åkanten. Men vi har inte hittat någon förbindelse, säger Christer Möller.

Resultaten från undersökningarna förbryllar både Banverket och Skanska Vinci av flera skäl.
Enligt den ursprungliga tolkningen antogs att blandningen av cement och bentonit (lera) kommit upp från ett hål i marken, efter injektering i berget. Det var naturligt att tro eftersom borrhålet går under den plats där blandningen hittades. Leran skulle hamnat vid åkanten och runnit ner i bäcken.

Men vid undersökningen hittade man heller inga spår av att blandningen runnit från åkanten och ner i bäcken. Det borde ha synts, anser Christer Möller.
Någon orsak till hur cement- och lerblandningarna hamnade i och kring Lyabäcken har alltså hittills inte gått att hitta så här långt och utredningen fortsätter. Någon pall cement tidigare har stulits från arbetsplatsen. Men Christer Möller vill inte spekulera i om detta kan ha något att göra med händelserna.
Båstads kommun har polisanmält Banverket och Skanska Vinci för bland annat vållande till miljöstörning och polisen kommer nu att utreda frågan.
Saneringsarbeten pågår vid och i bäcken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hallandsåsen: Orsaken ett mysterium

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig