info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hälften tänker rösta i EU-valet

På söndag är det EU-val. Hälften av LO-medlemmar tror att de kommer att rösta i valet, vilket är fler än vid förra EU-valet.

Vid förra EU-valet, 2009, röstade 35 procent av LO-medlemmarna. Vid den webbenkät som LO låtit göra med 2393 LO-medlemmar har hälften svarat att de troligen kommer att rösta i valet, skriver tidningen Arbetet.
Enligt enkäten tycker var fjärde LO-medlem att EU-valet är oviktigt och ännu lite fler tror att det inte spelar någon roll vilka som röstas in i parlamentet från Sverige.
Tobias Baudin, LO:s vice ordförande, anser att det är en vanlig, men allvarlig missuppfattning. Enligt Tobias Baudin är cirka 60 procent av de beslut som fattas i kommuner beroende av de beslut som fattas i EU-parlamentet.
– EU har makt och då måste vi se till så att vi skickar dit dem som bäst representerar oss, Tobias Baudin till Arbetet.
Han säger också att det som EU beslutar rör människors vardag och har stor betydelse för fackliga frågor. Valdeltagandet har ökat vid de senaste EU-valen. Vid EU-valet 2004 röstade 27 procent av LO-medlemmarna, vid valet 2009 var siffran 35 procent. Totalt sett röstade 37,9 procent av svenskarna vid EU-valet 2004 och 45,5 procent av svenskarna vid valet 2009, enligt LO-tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hälften tänker rösta i EU-valet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig