info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gubbigt värre i byggbranschen

Bolag i byggsektorn är betydligt sämre än andra börsbolag på att rekrytera kvinnliga chefer. Branschen hamnar långt ned på ett nytt "Gubbindex". Men bolagen klara sig ändå bättre än Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnads. De har inga kvinnor i ledningen.

Det är tidningen På Väg som gjort en granskning av hur stor andel män det finns i olika styrelser när det gäller såväl bolag som organisationer. Undersökningen visar att de som tillhör byggsektorn generellt har få kvinnor i toppen.
– Gubbindex visar tydligt att byggbranschen är dåliga på att rekrytera och behålla duktiga kvinnor, säger Charlotte Sandström, kommunikationschef på Svevia, före detta Vägverket.
På just Svevia ligger man med 31 procent kvinnor i ledningen bättre till än många andra i branschen.
– Vi har ändå ingen anledning att slå oss för bröstet. Vi måste helt enkelt bli bättre, annars går vi miste om viktigt kompetens, säger Charlotte Sandström.
Bland övriga bolag i branschen ser det sämre ut. I exempelvis NCC:s styrelse är det 83 procent, Skanskas 78 och i Peabs 77 procent män i styrelsen. Minst antal kvinnor finns det i Sveriges Byggindustriers och Byggnads styrelser. Där är 100 procent män. BI valde en ny styrelse i våras och alla 13 var män. Ett beslut som fick kritik från bland annat Jessica Löfström, vd på Expandera Mera.
– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att de inte har lyckats få med en endaste kvinna, sa hon i samband med valet, till tidningen Byggvärlden.
Byggnads ska välja ny styrelse i juni nästa år. Frågan är om förbundet då kommer att bryta ny mark.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gubbigt värre i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig