info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gotlandsstrid om lägsta lönen

- Vi jobbar på samma sätt här som vi gör när vi är på fastlandet, säger lagbasen Anders Norrby i Visby. Ackordslaget har tröttnat på att ligga 30 kronor lägre per timme jämfört med fastlandet.

Lokala förhandlingar om ackord på ett Skanskabygge i Visby har strandat. Ackordslaget på sju man anser att Skanska förhalar en uppgörelse och de vill ha upp löneläget på Gotland.
– Det är flera i laget som arbetat på fastlandet. Vi kan inte se någon skillnad i tempo eller arbetssätt, så det finns inga sakliga skäl till att ackorden ska ge så dålig utdelning just på Gotland, säger lagbasen Anders Norrby.

Skanskas verksamhet på Gotland organiseras i samma del av företaget som byggnationen i Östergötland. Där är genomsnittsförtjänsten på ackord cirka 30 kronor högre per timme än på Gotland. Orsaken, enligt ackordslaget, är att Skanska erbjuder högre fast del, högre riktpunkt och fler timmar i ackordsuppgörelser på fastlandet.
Hans Fransson, löneingenjör på Skanska, bekräftar det och menar att kostnadsläget på Gotland är en delorsak till de lägre nivåerna på Gotland. Men han säger att företaget vill höja löneläget.
– Vi har som mål att höja löneläget men det handlar ju också om att få jobb. Konkurrensen är hård på Gotland, säger han.

Hans Fransson hoppas att konflikten om lönerna på kvarteret Tjädern ska kunna lösas innan det blir central förhandling.
– Vi tittar på en del positioner i vårt bud och kommer att höra av oss till motparten igen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gotlandsstrid om lägsta lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig