info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Göteborg krävde kollektivavtal av byggare – nu anmäls staden av Företagarna

Ska du vinna upphandlingen? Ha kollektivavtal, och det gäller även dina UE. Göteborgs nya hårdare linje utmanas nu av Företagarna som menar att kraven strider mot lagen.

Göteborg och Jonas Attenius kräver kollektivavtal vid upphandling.
Göteborg och Jonas Attenius (till vänster) krävde kollektivavtal i alla led när Dalaskolan skulle renoveras. Nu anmäler Företagarna. Foto: CC BY-SA 4.0

När Göteborgs stad skulle upphandla renoveringsarbeten på Dalaskolan krävdes att ”centralt förhandlade kollektivavtal ska vara tecknade”, också för vinnande företags underentreprenörer.

Det är en del av stadens nya inriktningsbeslut i budgeten, till för att främja bolag som skriver kollektivavtal och följer dess spelregler. Stadens nya väg beskrevs nyligen i en intervju i DN.

LÄS ÄVEN: Bolaget utkastat från upphandlingen – timpriset ”onormalt lågt”

”Utmanar systemet”

– Vårt styre är modigt, vi utmanar systemet för att få till en förändring, sa kommunstyrelsens ordförande, snickaren Jonas Attenius (S), till DN.

– För att få till en förändring behöver vi utmana. Och för mig personligen är det här viktigt, jag har sett så många företag med skitvillkor.

För mig personligen är det här viktigt, jag har sett så många företag med skitvillkor.

Jonas Attenius (S)

”Snedvrider konkurrens”

Den aktuella upphandlingen kneps av företaget Brixly och överklagades inte. Men nu reagerar Företagarna och anmäler Göteborgs stad till Konkurrensverket.

– Göteborgs stad har möjlighet att ställa arbetsrättsliga krav i offentliga upphandlingar, men inte krav på centralt tecknat kollektivavtal. Kravet snedvrider konkurrensen bland företag, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens, i ett pressmeddelande.

– Att ställa krav på centralt tecknade kollektivavtal är ett tydligt brott mot de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna och utgör därmed ett brott mot LOU.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Göteborg krävde kollektivavtal av byggare – nu anmäls staden av Företagarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig