info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretaget utkastat från upphandlingen – timpriset ”onormalt lågt”

Det pratas ofta om hur offentliga beställare pressar priserna. Men Statens fastighetsverk gör tvärt om. Byggfirman Lihab uteslöts från en upphandling eftersom timpriset ansågs för lågt.

Byggfirman Lihab får inte delta när Statens fastighetsverk upphandlar.
Byggfirman Lihabs anbud låg onormalt lågt, anser Statens fastighetsverk. Foto: Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0

Hösten 2023 skulle Statens fastighetsverk, SFV, upphandla ramavtal för entreprenadarbeten. Bland byggfirmorna som la anbud fanns Stockholmsbaserade Lihab. Men firman fick inte delta i upphandlingen. Anledningen: Myndigheten ansåg att företagets erbjudna timpris var ”onormalt lågt”. 

– Man har arbetsrättsliga villkor för byggarbetare att ta ställning till och sedan är det skatter med mera på det. Då ligger det här budet under den nivån, säger Andreas Gustavsson, upphandlare på Statens fastighetsverk.

LÄS OCKSÅ: Kommun nobbade lägsta budet – Peab låg för lågt

Sekretess på timpriser

Andreas Gustavsson vill med hänvisning till sekretess inte säga vad Lihabs bud låg på. Men det går att bilda sig en uppfattning.

Lihab har överklagat till förvaltningsrätten. Statens fastighetsverk har skickat in ett yttrande där det framgår att fem byggfirmor fick kontrakt i samband med upphandlingen.

Dessa firmor har ”offererat timpriser som ligger mellan 385 kr och 459 kr för byggnadsarbetare”.

Lihab låg alltså under det.

Vad ska en byggnadsarbetare kosta i timmen?

I en rapport från 2013 skrev LO att ett timpris under 300 kronor för en byggnadsarbetare ”innebär att något är fel”. Statens fastighetsverk har räknat upp till prisnivån för 2023 och landar då på 380 kronor. 

Byggnads och Byggföretagen har tidigare beräknat att lägsta pris för en yrkesarbetare, omräknat till 2023 års nivå, bör ligga på 425 kronor i timmen.  

Statens fastighetsverk tycker att även den summan är i underkant, och anser att en byggnadsarbetare ska kosta runt 500 kronor i timmen.  

”Onormalt lågt” anbud från Lihab 

”Onormalt lågt” är en term från lagen om offentlig upphandling, LOU. Om den upphandlande myndigheten tycker att kostnaden är misstänksamt låg är myndigheten skyldig att ifrågasätta priset.

– Då ska entreprenören få förklara sitt anbud. Sen ska man göra en bedömning, utifrån vilka krav man har i upphandlingen, efter deras ytterligare svar, säger Andreas Gustavsson.

Ifall företaget inte kan lämna en tillfredsställande förklaring ska anbudet ”förkastas”. 

Byggfirman: Vi har färre kvalitetsfel

När Lihab ombads förklara det låga timpriset gav byggfirman flera skäl. Däribland: 

  • Möjlighet till vinst vid merförsäljning av material.
  • Färre kvalitetsfel jämfört med branschsnittet ger möjlighet att gå ned i pris. 
  • Jämnare beläggning. 15 procent av personalens tid går inte att debitera på projekt. Även om arbetet åt SFV inte ger vinst så minskar det kostnaderna.
  • Personalen bor i närområdet.
  • Bra för varumärket.

Men Statens fastighetsverk lät sig inte övertygas. Anbudet förkastades och nu ska alltså domstolen ta ställning till om myndigheten gjorde rätt.

Lihab vill inte kommentera den kommande prövningen.

– Nej, varför skulle vi vara intresserade av att vara med i en tidning? Vi tackar nej till det, säger vd:n Stefan Wallgren. 

Vi vill som statlig myndighet betala ett rimligt pris.

Andreas Gustavsson, upphandlare SFV.

Upphandling prövas i rätten

I sitt yttrande skriver Statens fastighetsverk att myndigheten har ett ansvar.

Upphandlaren måste säkerställa att anbud ”blir hållbara över tid, att arbetsmiljön eller skyddsåtgärder inte påverkas” samt att ”entreprenören fullgör sina arbetsrättsliga skyldigheter”.

– Vi vill som statlig myndighet betala ett rimligt pris. Dels för att inte slå undan benen på seriösa aktörer. Dels för att vi förvaltar kulturhistoriskt viktiga byggnader och ställer ganska höga krav på personalens erfarenhet, säger Andreas Gustavsson på Statens fastighetsverk.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Fler förkastade anbud

Även Ryds glas Stockholm och SH bygg utestängdes från upphandlingen eftersom Statens fastighetsverk ansåg att deras anbud låg ”onormalt lågt”.   

Bägge företagen har överklagat till förvaltningsrätten.

SH bygg motiverar sitt låga anbud med lågkonjunkturen: ”Enkelt uttryckt kan det i tider som dessa vara viktigare att personalen har arbete att utföra än att arbetet faktiskt generar den projektvinst som Sh bygg generellt jobbar för”, skriver företaget. 

Ryds Glas skriver att företaget har ”prissatt timpriser med lite lägre priser” men ändå ”kommer ha lönsamhet i uppdraget”, bland annat genom synergieffekter och jämnare personalbeläggning.   

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretaget utkastat från upphandlingen – timpriset ”onormalt lågt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig