info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommun nobbade lägsta anbudet

Helsingborgs kommun tyckte att Peabs anbud låg orimligt lågt, och valde bort företaget. Nu har anläggningsjätten ilsknat till och vill att förvaltningsrätten ska pröva om kommunen gjorde rätt.

Upphandlingen gäller anläggningsarbetena i staden de kommande två åren. Helsingborgs Dagblad refererar från skriftväxlingen mellan kommunen och Peab. Kommunen anser priserna är för låga. I ett fiktivt exempel hade kommunen själv räknat ut att 600 000 var ett rimligt pris för ett visst uppdrag. Peab hamnade på drygt 200 000, närmaste konkurrent på 320 000. ”Peabs pris utgör endast 33 procent av stadens budgeterade pris. Mot bakgrund härav kan det inte råda något tvivel om att Peabs prisuppgift är onormalt lågt” skriver kommunen.

”Stor aktör i området”

Peab svarar med att eftersom Peab är en stor aktör i området, ger detta utrymme för samordningsvinster, skriver Helsingborgs dagblad. Men resonemanget går inte hem hos kommunen och därför vänder sig Peab till Förvaltningsrätten för att få en överprövning av anbudsbeslutet.

Skanska och NCC

De företag som kommunen valde var – Skanska, Väla Mark & Trädgård, och NCC Construction, för mindre arbeten på löpande räkning upp till en halv miljon. För större arbeten upp till tre miljoner görs en ny anbudsrunda för varje uppdrag, där tre utvalda ställs mot varandra: MVB Syd, NCC Contruction, och Skanska.
Kommunen avvaktar nu, tills beslut från förvaltningsrätten kommer, skriver Helsingborgs Dagblad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommun nobbade lägsta anbudet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig