info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 940 x 260 V20-21

Golvläggarkändis: "Jag gör filmer jag själv skrattar åt"

Har du sett den här skäggige golvläggaren förut? Då är du inte ensam. Emil Anderssons klipp om knasiga typer och livet som knegare har setts av miljoner. Möt mannen bakom kameran
Emil Andersson jobbade en hel dag i högklackat. Spana även in filmen ”Lögner under arbetsintervjun” på Youtube.

Långt innan han började göra filmklipp fick han kommentaren: ”Du skulle jobba som komiker”. Nu blev det inte så. Han blev golvläggare i stället. Men för ett par år sedan väcktes idén att han skulle prova att göra lite sketcher och lägga ut filmerna på Facebook. Det blev succé nästan direkt.
– Det kändes helt surrealistiskt. Det är svårt att förklara känslan när klippen sprids som en löpeld och flera hundratusen kollar under en enda dag, säger han.

”Kul att folk gillar det jag gör”

På väldigt kort tid, blev golvläggaren Emil Andersson en rikskändis. De populäraste filmsnuttarna plockas upp av medier som Expressen, Sköna Hem och Amelia. Han blir igenkänd när han är ute och reser och folk vill ta selfies tillsammans med honom.
– Det är jätteroligt. Det är ju en bekräftelse på att man gjort intryck, att folk gillar det jag gör.
Har du alltid gillat att spexa?
– Ja, ända sedan jag var barn, jag älskar att få folk att skratta.
Ibland får Emil Andersson idéer till videoklipp medan han lägger golv. Då vill han oftast spela in sin video direkt för att inte tappa sin inspiration och känsla.
– Då hoppar jag upp från golvet, håller upp mobilen och börjar filma med arbetskläderna på. Filmningen går oftast väldigt fort, på några minuter är allt klart eftersom jag klipper ihop filmen direkt i mobilen.
Vi sitter i Emils vardagsrum i Ludvika, en småstad i södra Dalarna. På en byrå ligger en filmkamera, en Canon 700 D, som Emil använder när han gör längre filmer, i övrigt är det mobilen som gäller. Just nu ligger mobilen framför honom på bordet: ett spindelnät av sprickor täcker skärmen, den är välanvänd. Han pratar dalmål och gestikulerar medan han berättar.
– Jag har två små barn, och jag gör mina filmer när de sover. Så fort jag har lagt dem på kvällen kör jag i gång. Facebook-klippen går fort att göra men Youtube-filmerna är mer genomarbetade. Det kan ta tre–fyra timmar att göra ett klipp på 10 minuter. Det händer att jag kliver upp mitt i natten för att redigera film.
Du har sagt att du skulle vilja jobba heltid som komiker i framtiden, men det är ju svårt att tjäna pengar på Facebook och Youtube. Varför blir du inte ståuppkomiker?
– Det är inte värt det. Jag blir så fruktansvärt nervös. Även om det är en kick att stå på scen när folk skrattar åt mina skämt, så är det inte värt det när man är så nervös innan.
Många av Emils videoklipp handlar om skillnaden mellan vanligt folk i Dalarna och så kallat fint folk i Stockholm.
– Många är lite anti-Stockholm. Även de som bor i Stockholm, säger Emil och skrattar.

Länk: Här är Emils youtube-sida.

Knäppa könsroller

Emil gestaltar ofta könsrolls-stereotyper genom att ömsom spela tjej och ömsom kille, korta sekvenser som han klipper ihop till en dialog. Han sticker inte under stol med att han hämtar inspiration till sina klipp från förhållandet med sambon Sofia.
– Hon bjuder på det. Hon vet hur mycket det betyder för mig att få hålla på och skoja.
I ett av klippen jobbar han en hel arbetsdag med värkande fötter i högklackade skor för att protestera mot att tjejer i vissa jobb tvingas arbeta åtta timmar i högklackat. Filmen blev viral och han bjöds in till SVT Opinion för att berätta om sin Youtube-protest.

Utländska medier

– Filmen blev väldigt omtalad i utländska medier. De länkade till mitt Youtube-klipp och jag fick mycket positivt, men också hatkommentarer, vilket jag väldigt sällan råkar ut för.
Många filmklipp handlar om vardagen som byggnadsarbetare och har titeln: ”När chefen frågar om man kan jobba övertid”, ”Lögner under arbetsintervjun”, ”Varje gång man kör med gps i Stockholm”, och ”Dessa jävla hantverkare och deras tider”.
– Jag gör filmer som jag själv kan skratta åt, säger Emil.

FAKTA/EMIL ANDERSSON

  • Ålder: 26 år.
  • Yrke: Golvläggare.
  • Bor: Villa i Ludvika.
  • Aktuell: Gör filmkomik på Facebook och Youtube.
  • Familj: Sambo med Sofia, två barn, 2 och 4 år.

Annons
Aerfast 250×600 V21-22
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer