info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Golvläggare efter svetsning: ”Nära hosta ur mig lungorna”

En mängd golvläggare runt om i landet har känt av stickningar i halsen och att ögonen svider när de arbetar med golvmattan iQ One.

Flera golvläggare har fått besvär när det lägger mattan IQ One. OBS! Detta är en genrebild. Foto: Mostphotos

Golvläggarna har reagerat fysiskt när de arbetat med att svetsa mattan. Framför allt när de jobbat i trånga utrymmen. Vanliga symtom är att ögonen rinner och att det svider i halsen.

– Jag har fått stickningar i ögon och hals, säger Per Andersson, golvläggare på Golvtjänst i Hallsberg.

Läs också Efter golvläggarnas larm: ”Säkert att arbeta med mattan”

Kollegan Morgan Edvardsson har fått ännu kraftigare reaktioner när att han fått i sig rök i samband med svetsning.

– Rökgasen sätter sig i halsen och ögonen. Det svider, ögonen rinner och jag har fått huvudvärk två gånger.

Främst har han fått problem i samband med arbete på små toaletter. Vid ett tillfälle var det riktigt illa. Kabeln strulade lite så själva svetsningen körde ihop sig lite. Materialet blev inte bränt men svetsen blev kvar tillräckligt länge på samma ställe så att det kom upp en rejäl rökpuff.

– Jag fick röken rätt upp i ansiktet. Jag reagerade kraftigt och höll på att hosta ur mig lungorna. Det var nära att jag spydde och jag hostade säkert i tio minuter. Snickarna började undra om jag höll på att dö, säger Morgan Edvardsson.

I en grupp på Facebook diskuteras problemen med iQ One och det är många som vittnar om att de får obehag i både hals och ögon. Flera vägrar att använda mattan. Det pågår även en insamling för att få till ett kliniskt oberoende test av mattan.

Läs också Nu är det klarlagt – ni på bygget gillar jobbet

Tillverkaren Tarkett har tidigare undersökt iQ One åtminstone tre gånger på provningsanstalt. Uppdragen har varit att göra mätningar på möjliga utsläpp i samband med fräsning och trådsvetsning. Bland annat har utsläpp av isocyanater, kolväten, formaldehyd och ftalater undersökts. Resultaten visar, något förenklat, att de halter av emissioner som uppmätts ligger under gällande gränser. Men det finns en viss osäkerhet. I den senaste rapporten från oktober 2017 står det att ”en högre temperatur på utrustningen som används vid svetsning kan ge upphov till högre exponering, då det termiska sönderfallet av polyuretanskiktet kan bli högre”.

Byggnadsarbetaren var igår i kontakt med Tarkett. De hade för tillfället inga möjligheter att kommentera uppgifterna om de besvär som golvläggarna drabbats av och om de anser att mattan är ofarlig att använda. De har begärt att få in frågor som rör ämnet via mejl.

På Golvtjänst i Hallsberg är det flera som fått besvär när de svetsat mattan.

– Alla golvläggare här på firman som lagt mattan har påverkats. Och det handlar om sex personer, säger Per Andersson.

Han berättar att han i princip känner av problemen varje gång han arbetar med iQ One.

– Hur mycket varierar lite. Det beror på förutsättningarna, om golvet är lagom varmt, slätt och fint är risken inte lika stor. Men det är sällan som förutsättningarna är perfekta. Jag känner av det när jag svetsar, helt klart.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC