info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu är det klarlagt – ni på bygget gillar jobbet

Ett arbetsliv i byggsvängen kan vara tufft. Allt från regn och rusk till en arbetsmiljö som inte är på topp alla gånger. Men trots det – en ny studie visar att byggnadsarbetare trivs på jobbet.

En ny undersökning visar att byggnadsarbetare trivs bra på arbetet. Fyra av fem känner att de kan påverka sitt jobb. Foto: Mostphotos

Det är hälsoföretaget Feelgood som sammanställt en studie som bygger på enkäter från 20 000 yrkesarbetare. Frågorna är ställda till personer som är anställda på företag som har företagshälsovård. Och enligt Feelgood är underlaget för just byggnadsarbetare tillräckligt stort för att datan ska vara statistiskt säkerställd.

Hur ser det då ut? Jo, rent generellt trivs byggnadsarbetarna mycket bra på jobbet och hela 96 procent uppger att de har en god hälsa.

Läs också Golvläggare efter svetsning: ”Nära hosta ur mig lungorna”

–  Det är intressant att en så fysiskt krävande arbetskategori som byggnadsarbetare faktiskt har självskattat sin hälsa på samma nivå som tjänstemän, säger Stefan Gram, chefsläkare på Feelgood i en kommentar.

En annan fråga i enkäten var i vilken utsträckning som de anställda uppfattade jobbet som meningsfullt och om de kände delaktighet. På den frågan var byggnadsarbetarna mest positiva av alla yrken, oavsett om det handlar om arbetare eller tjänstemän. 80 procent av alla som arbetar på bygget svarade att de känner sig delaktiga och att de kan påverka det vardagliga arbete.

– Att byggnadsarbetare känner högst meningsfullhet, delaktighet och möjlighet att påverka tyder på att, åtminstone företag som också valt att arbeta med företagshälsovård, är duktiga på att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågor, säger Stefan Gram.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu är det klarlagt – ni på bygget gillar jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig