info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter golvläggarnas larm: ”Säkert att arbeta med mattan”

Tarkett svarar nu på uppgifterna om att golvläggare fått besvär efter att de arbetat med golvmattan iQ One.

Enligt Tarkett ökar utsläppen av isocyanatsyra om tråden når en temperatur över 200 grader. Foto: Mostphotos

Flera golvläggare har fått problem med stickningar i halsen, ögon som svider och hostattacker efter att de andats in svetsrök när de lagt mattan iQ One.

Byggnadsarbetaren skrev tidigare i dag om bland annat golvläggaren Morgan Edvardsson. Vid ett tillfälle fick han en rökpuff i ansiktet.

Läs också Golvläggare efter svetsning: ”Nära hosta ur mig lungorna”

– Jag reagerade kraftigt och höll på att hosta ur mig lungorna. Det var nära att jag spydde och jag hostade säkert i tio minuter. Snickarna började undra om jag höll på att dö.

Under dagen är det fler golvläggare som hört av sig till tidningen. En skriver att han vid ett tillfälle fick andningssvårigheter och hostattacker. En annan att han fick problem med ögon och hals när han la iQ One i städskrubbar och på små toaletter. Han har under 39 år som golvläggare aldrig varit med om något liknande.

iQ One är en ny typ av produkt som innehåller en större mängd polyuretan än vanliga plastgolv. På Tarkett är man medvetna om att golvläggare påverkats när de arbetat med mattan. I ett mejlsvar skriver Stefan Granöö, technical support manager på Tarkett, att de tog kontakt med Statens provnings- och forskningsinstitut (SP), numera RISE, så fort de fick de fick de första kommentarerna om obehag.

”Vi bad dem göra analyser av svetsröken vid olika temperaturer för att simulera olika moment vid svetsningen.”

Tarketts slutsats efter alla tester är att vid normal golvläggning, och då även vid svetsning i trånga utrymmen med liten ventilation, släpper iQ One ifrån sig något högre mängder isocyanatsyra än vanliga plastmattor. Enligt företaget ligger nivåerna flera gånger under de arbetshygieniska gränsvärdena.

Men det finns ett problem – och det är om mattan eller tråden når för hög temperatur vid svetsningen.

”Det sker en kraftig ökning om man når temperaturer över 200  grader. Detta kan forceras fram vid läggning om man t ex bränner mattan eller inte rengör svetsmunstycket regelbundet eftersom rester av tråd/mattan då sitter kvar och blir kraftigt upphettat.” skriver Stefan Granöö i mejlet.

Är det säkert att lägga iQ One?

”Arbetsmiljöfrågor är komplexa och risker i arbetsmiljön påverkas av många faktorer. Vår bedömning är att det är säkert att arbeta med iQ One men att det är viktigt att man följer läggningsanvisningarna.”

Tarkett har genomfört en rad åtgärder för att lösa problemet. Bland annat har de justerat tråden så att den går att svetsa vid något lägre temperatur, förtydligat informationen om vilka risker som finns vid läggning i för höga temperaturer och utbildad de kunder som arbetar mycket med mattan.

Trots de här åtgärderna drabbas golvläggare fortfarande av besvär. Stefan Granöö tror att det kan bero på att golvläggarna inte riktigt lärt sig hur de ska arbeta med mattan.

”iQ One är en ny typ av produkt som – även om den i många avseenden liknar traditionella plastgolv – måste hanteras på ett något annorlunda sätt än vad golvläggaren kanske är van vid.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter golvläggarnas larm: ”Säkert att arbeta med mattan”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig