info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glömda stroppar kan ha orsakat dödsolycka

Det var en kranförare från Flens byggmaskiner som omkom på JM:s bygge i Kallhäll igår, måndag. Två kvarglömda stroppar på ett parti utfackningsväggar kan vara orsaken till olyckan.

Den 55-årige kranföraren hade på måndag förmiddag, med hjälp av radiostyrning, lyft upp ett parti utfackningsväggar till valvet på tredje våningen av lägenhetsbygget Bolinders strand. Han hade ställt ner partiet och skulle lyfta ner kranen igen när olyckan inträffade. Av okänd anledning hade han bara lossat två av fyra stroppar vilket gjorde att det tre ton tunga partiet med väggelement tippade över honom.

– När vi kom dit hängde t-stödet halvvägs upp i två stroppar. Antagligen har han glömt att koppla loss dem och sedan har allt vält över honom när han lyft. Men hur han kunde glömma det är en gåta, säger Lasse Thomsen, arbetsledare på Flens byggmaskiner.

Arbetsmiljöinspektör Pia Selenius var i morse och inspekterade arbetsplatsen.

– Ingenting som vi såg verkade i alla fall vara trasigt. Men jag vill inte spekulera i orsaken till olyckan förrän utredningen är klar, säger hon.

Utredningen beräknas ta uppemot sex veckor. Lasse Thomsen tror att olyckan berott på den mänskliga faktorn.

– Det här var en mycket skicklig och duktig kille. Han kanske blev distraherad på något sätt. Alla kan ju göra en miss. Det här är en sådan olycka som egentligen inte kan hända men ändå händer. Det är en jävla otur helt enkelt, säger han.

Både på Flens byggmaskiner och på JM har personalen tillgång till psykologhjälp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glömda stroppar kan ha orsakat dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig